Vytlačiť túto stránku

Adrenalín aj oddych na Lipne

Napísal Michaela Conzarová 27. máj 2015

Kto má rád krásnu prírodu, jazerá a adrenalín, by sa mal určite vybrať k našim českým susedom, na Lipno. Zažije dovolenku plnú prekvapení a atrakcií pre veľkých i malých.


Ubytovať sa dá v malých hotelíkoch, či penziónoch, ale prím hrajú apartmány. Napríklad Landal Marina Lipno poskytuje 306 komfortných apartmánov. Obrovské kuchyne s obývačkou poskytujú gazdinkám radosť z prípravy jedál pre rodiny. Veľkodušné riešenie spální umožňuje dostatok priestoru celej rodine. Zariadenie patrí holandským majiteľom a preto v lete tu stretnete nielen české a slovenské rodiny, ale aj mnoho Holanďanov.


Čakajú miliónteho návštevníka

Medzi najväčšie turistické lákadlo na Lipne nepochybne patrí Náučný chodník (Stezka) korunami stromov. Chodník bol postavený pred tromi rokmi a v týchto dňoch  tam očakávajú už  miliónteho návštevníka, ktorý získa hodnotný balíček odmien. Pre celú svoju rodinu získa zážitkovú dovolenku na Lipne a zdarma bude môcť využiť všetky atrakcie. Navyše navštívi podobné Náučné chodníky v Bavorskom lese, pri Baltskom mori na Rujane a v Bad Wilbad v Schwarzwalde. Chodník meria 675 m a počas prechádzky až na 40-metrovú vežu vás čaká 11 adrenalínových zastávok. Vrcholným zážitkom je najdlhší suchý tobogan v Čechách v dĺžke 52 m, ktorý sa vinie stredom veže. Na veži sa môžete cítiť ako vták v oblakoch, pod vami sú koruny stromov a vy dovidíte Lipianske jazero, okolie Šumavy, Novohradské hory a Alpy. Drevená  konštrukcia je citlivo zasadená do zmiešaného lesa. A na Stezku sa dostanú aj mamičky s kočiarikmi, či vozičkári, lebo je bezbariérová. V júli a v auguste každý utorok sa dá Náučný chodník navštíviť až do 23 hodiny. Predĺžená otváracia doba láka k romantickej prechádzke. Osvetlený je špeciálnymi svetlami, ktoré menia farbu a tak umocňujú jedinečnú atmosféru. A aby bol zážitok ešte silnejší, pripravujú sa koncerty v korunách stromov. Na chodník sa dá prísť lanovkou a zísť na veľkých cestných kolobežkách, je to naozaj adrenalínový zážitok.


13. júna sa v okolí Náučného chodníka uskutočnia Slávnosti dreva. Zruční sochári budú na mieste tvoriť svoje diela. Turisti ich budú môcť pozorovať z bezprostrednej blízkosti. Pre deti je prichystaný program vrátane tvorivých dielní a zábavy s lišiakom Foxom.


V korýtku dole kopcom

Ďalší adrenalín určite nájdete na kilometrovej bobovej dráhe. Spustite sa v nerezovom koryte s množstvom zátačiek, okolo pobehujú sliepky, jednoducho idyla. Rýchlosť si riadite brzdou. Sú však aj divokí jednotlivci, ktorí to vytiahnu na viac ako 40 km, to sa však neodporúča. Na boboch môžete jazdiť aj s deťmi , osemročné môžu ísť aj samé. Keď sa raz odveziete, nebudete vám to stačiť...


Budúcnosť je v elektročlnoch, elektrobicykloch, elektromopedoch...

Nový trend je v elektre. Môžete sa vybrať na túru a nemusíte sa trápiť. Vyšportovaní si môžu požičať  športové bicykle, in-line korčule a tí lenivejší, či netrénovaní určite privítajú elektrobicykle,  ktoré pomáhajú pri šliapaní do pedálov.  Ak vás raz takýto bicyklík odvezie, určite mu prídete na chuť, hoci je trochu ťažší, ale ide ľahúčko, najmä hore kopcom. A keď vám odíde elektrina? Môžete si ho dobiť na elektrostaniciach.


Ďalšou možnosťou sú elektročlny. Šetria vodu a môžete sa do sýtosti na nich voziť. Nejdú ako rýchločlny, a práve preto si vychutnáte romantiku prostredia i malých dediniek lemujúcich jazero. A keď budete mať chuť odviezť sa na veľkej lodi, máte možnosť výberu dvoch – VltavaAdalbert Stifter. Berú aj cyklistov a ponúkajú aj večere. Na špeciálnych plavbách je určite veselo, 27. mája to bola plavba s lipianskými maskotmi, 16. júla  pripravujú Benátsku plavbu, 23. júla je ideálna pre deti -  Rozprávka na lodi, 30. júla Casino na lodi a 17. Augusta napríklad Plavba s klaunom a iné.

Adrenalisti na bikoch

Kto má rád adrenalín, môže si vyskúšať jazdu na biku dole kopcom a po lese na tritisíc metroch. Okrem biku vám požičajú aj oblečenie a doplnky.


Hopsárium a Aquaworld aj v dáždi

Hopsáriu nájdu tu jedinečnú zábavu  za každého počasia dospelí aj deti. Krytá hala s veľkou preliezačkou s prekážkami, strieľajúcimi delami, šmykľavkou cez dve podlažia, loptovým bazénom nenechá nikoho chladným. Takisto vodný raj Aquaworld ponúka okrem plaveckého bazéna aj ďalší bazén s protiprúdom, striekajúcim hríbom, perličkový bazénik a tlakové vodné masáže,  whirpool s výhľadom na lipianske jazero.  V ponuke nechýba ani oddych v saune.


Lanový park -500 metrov dobrodružstva


Je jediným parkom, kde najmenší neplatia a kam môže ísť dieťa bez inštruktora. Je však náročný a ten, kto aspoň trochu nešportuje, ľahko spadne. Nie na zem, pretože je istený. Je to veľká zábava, vo výške chodiť po lanách a tenkých hompáľajúcich sa doštičkách, či gumených kolesách, no kto tam ide, sám si chce dokázať, že na to má.
 

Karta plná zážitkov

Pre návštevníkov, ktorí plánujú na Lipne tráviť viac dni, či opakované návštevy pripravili organizátori Lipno Card. Ňou získajú držitelia zľavy, či vstupy zdarma. Pri kúpe dostanú celý balík, ktorý si musia podrobne preštudovať. Ušetria si dosť eur.

Lipno je nádherné, treba len nasadnúť do štvorkolesových tátošov a najrýchlejšie sa sem dostať, najlepšie cez Rakúsko, smer Linz.