Cykloturistika v Maďarsku

V Maďarsku sa nachádza okolo 2000 km dobre vybudovaných cyklotrás, ktoré netvoria súvislú trať. K nim môžeme prirátať aj 2750 km vedľajších ciest ktoré sú vhodné na cykloturistiku.


Podunajská cyklotrasa (403 km)

Trasy na bicykloch vedú lužnými lesmi poblíž romantických meandrov Malého Dunaja a riečnych ramien s bohatou vtáčou ríšou. Cyklisti na bicykloch sledujú koryto rieky Dunaj pozdĺž obidvoch brehov. Viac obľúbený je smer, po prúde rieky Dunaj, pretože využíva prevládajúce západné vetry. Medzi mestom TataBudapešť sa nachádza niekoľko terénnych vĺn, tam si prídu na svoje aj cyklisti, ktorí vyhľadávajú mierne stúpanie. Z Györu do Visegrádu vedie prevažne asfaltová cyklocesta, ktorá je mnohokrát kvalitnejšia ako vozovky vedľajších ciest.

Tipy:

Nevynechajte ako cykloturista Budapešť, v samotnej metropole sú k dispozícii dobre udržiavané cyklotrasy v dĺžke 100 km.
K oddychu odporúčame Mosonmagyaróvár s termálnymi kúpeľami a Lipót s moderným termálnym kúpaliskom.
Milovníkom histórie, stojí  za zastavenie malebné mestečko Hedervár so zámkom.


Fertö-tö oblať Neziderského jazera

Národný park Fertő - Hánság sa rozprestiera v západnej časti Maďarska pozdĺž hraníc s Rakúskom, ktorý bol v roku 2001 prehlásený za svetovú pamiatku UNESCO. Rastú tam vzácne druhy rastlín, žije množstvo živočíchov, vodného vtáctva (300 druhov) a množstvo druhov rýb. Unikátne slané jazero Fertö (Neziderské jazero), patrí medzi najväčšie jazerá v strednej Európe. Nemá žiaden prítok ani odtok, preto je voda z neho odvádzaná Hanságským kanálom. Cyklocesta sa ťahá okolo celého jazera a umožňuje zaujímavé odbočky do pôvabných historických miest napr. Šopron alebo Szombathely.

 


Balaton - Mekka cyklistov

Dlhoročná tradícia turistického ruchu na Balatone (590 km²), ktorý je najväčším jazerom v Maďarsku, umožnila vybudovať kvalitne fungujúcu infraštruktúru cyklistických trás. Tí najzdatnejší možno dokážu obísť celé jazero na bicykli, ale bola by to škoda; pretože by prišli o nádherné okruhy pozdĺž brehov jazera a jeho okolia. Pre rodiny s deťmi na bicykloch bude zaiste zaujímavý zážitok - cesta na trajekte.

Tipy:

Stredne náročné trasy si užijete na úbočí pohoria Börzsöny, Cserhát, Mátra, BükkZempleni. Práve táto časť krajiny sa vďaka jej členitosti úplne vymyká zo zaužívanej predstavy o Maďarsku.
Diaľková trasa prevažne po poľných cestách, sa vinie pozdĺž rieky Tisa. Jej celková dĺžka na maďarskom území je 590 km.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.