7 TOP cyklistickych trás

Napísal Dolné Rakúsko 29. máj 2014

Celkom nový čarokrásny svet pre cyklistov - Marchfeldkanal slúžil pôvodne na zabezpečenie závlahy na Moravskom poli. Postupne sa však stal oázou pre zvieratá a rastliny.


Neskôr bola vytvorená aj jedna z najkrajších cyklotrás, ktorá vedie práve cez územie Moravského poľa. V súčasnosti si na bicykli môžete pozrieť kompletne zrekonštruovanú cyklotrasu a jej čarokrásny svet, ponoriť sa do dejín regiónu a objaviť zeleninové záhrady Rakúska. 61 kilometrov cyklotrasy Marchfeldkanal budú obdivovať nie len milovníci prírody. Cyklotrasa vedie z Langenzersdorfu pozdĺž čarovného kanála Moravského poľa a riečky Rußbach k zámku Schloss Hof. Na piatich tematických úsekoch, ktorými sú: Kanál na Moravskom poli, Napoleon, Špargľa & spol., Príroda & umenie a Zámky Moravského poľa na vás čaká množstvo informačných tabúľ a zážitkových miest. Gastronomické a ubytovacie podniky pozývajú k odpočinku a poľnohospodári k nákupu regionálnych produktov. Napojením na Dunajskú cyklistickú cestu a cyklistickú cestu Kampa-Dyje-Morava je možné trasu rozšíriť. Ďalšie kombinácie umožňujú cyklistické trasy s názvami Dampfross & Drahtesel (v preklade Parná paripa a drôtený osol), Fabelhafte Radwelte (v preklade Skvelé cyklistické svety) a I ron Curtain Trail (v preklade Po s topách železnej opony) a Cyklomost slobody vás prevedie cez Moravu na Slovensko. Mapu jednotlivých cyklotrás si môžete v troch jazykoch (vrátane slovenského) stiahnuť na stránke: www.donau.com/prospekte

Z Dunajskej cyklistickej cesty odbočuje Marchfeldkanal-cyklotrasa do Langenzersdorfu a vedie cez Viedeň (úsek s intenzívnym využitím voľného času) a Gerasdorf na Moravské pole. L angenzersdorf je známy pre svoje blízke rekreačné oblasti na brehu Dunaja a na kopci Bisamberg, dlhú tradíciu tu má vinohradníctvo. Odporúčame pozoruhodnosti ako Venuša z Langenzersdorfu a regionálne múzeum spolu s múzeom Hanak a Charoux. Viac informácií aj na: www.marchfeldkanal-radweg.at, www.carnuntum-marchfeld.com


Sedem TOP cyklistickych trás v Dolnom Rakúsku:
- Dunajská cyklotrasa (262 km)
- Traisental Radweg (111 km)
- Euro Velo 9 (182 km)
- Cyklotrasa Kamp - Thaya - March (421 km)
- Piestingtalradweg (43 km)
- Triestingtal Gölsental Bike Trail (61 km)
- Triestingau Bike Trail (32 km)
- čoskoro aj Euro Velo 13 „Iron Curtail Trail“

 

Päť tematických úsekov, stovky nezabudnuteľných zážitkov:

I. Kanál na Moravskom poli
Prvý úsek Marchfeldkanal cyklotrasy je venovaný stavebnému dielu, ktoré dalo zároveň aj názov úvodnej časti cyklistickej trasy a určuje smer jazdy cez širokú cestu pozdĺž celého kanála. Ten zabezpečuje zásobovanie regiónu vodou a slúži ako osvedčená ochrana pred povodňami. Marchfeldkanal ponúka nádhernú kulisu spojenia s prírodou, vďaka ktorej môžete objavovať zvieratá a rastliny tohto dokonalého spojenia vodohospodárskych, ekologických a turistických cieľov.

II. Napoleon
Ponorte sa do historicky významnej udalosti z roka 1809. Na svojom bicykli prebrázdite oblasť s vojnovou minulosťou. Práve tu sa konala veľká bitka pri Wagrame medzi Napoleonovou armádou na jednej strane a rakúskou armádou na strane druhej. Možno sa vám podarí započuť výstrely z kanónov a predstaviť si, ako sa tu zrazili nepriateľské vojská v celkovom počte 300.000 vojakov. Odskočte si v Deutsch-Wagrame do Napoleonovho múzea a priamo na ceste si urobte momentku s cisárom Napoleonom osobne.

III. Špargľa & spol.
Moravské pole je Rakúskou zeleninovou záhradou. Na ploche asi 7.000 ha tu zberá úrodu viac ako 700 pestovateľov zeleniny, ovocia a poľných plodín. Osobitne známe je Moravské pole svojou prvotriednou špargľou, ale aj spracovaním hlbokozmrazenej zeleniny. Dokážte svoje vedomosti o téme zelenina na kvízovej tabuli na cyklistickej ceste. Prišli ste tomu na chuť? Ďalšia informačná tabuľa ponúka prehľad všetkých predajných miest priamo z dvora a predajní podnikov regiónu a pozýva vás na návštevu. Od A ako artičoky až po Z ako zeler sa môžete priamo u farmárov zásobiť počas celého roka regionálnymi a sezónnymi lahôdkami!

Foto: Dolné Rakúsko 

IV. Príroda a umenie
S trochou šťastia stretnete na tomto úseku jeho mimoriadneho obyvateľa: dropa fúzatého, jedného z najťažších lietajúcich vtákov sveta, ktorý je známy svojim impozantným tokaním. Jedna z posledných oblastí jeho ústupu sa nachádza na Moravskom poli. Cesta chránenú oblasť obchádza, aby sa zabránilo rušeniu významne ohrozených stavov dropa. Informácie o tomto nezvyčajnom zvierati sa nachádzajú na informačnom pulte. Moravské pole však nie je typické len prírodou, ale aj svojimi umelcami. V blízkom Európskom parku Lassee vás očakávajú osvetlené sklené obrazy regionálnych umelcov Gottfrieda Lafa Wurma a Martina Suritscha.

V. Zámky Moravského poľa
Národný park Dunajské luhy na okraji Moravského poľa slúžil v minulosti ako exkluzívny poľovnícky revír šľachty, dnes je jedným z posledných neporušených území lužných lesov v Rakúsku a najväčšou súvislou oblasťou lužných lesov Strednej Európy. Informačná tabuľa informuje o Národnom parku a jeho ponukách, ďalšia tabuľa predstavuje zámky Moravského poľa. Urobte si na konci vášho cyklistického výletu úplne osobitú spomienkovú fotografiu pomocou barokového rámu so zámkom Niederweiden ako pozadím a namaľujte si vašu vlastnú, barokovú maľbu. Na konci jazdy cez Moravské pole prídete na jedno z najkrajších miest trasy: pôsobivé barokové umelecké dielo Schloss Hof.

Dunajsko-moravský región
Tu, medzi Viedňou a Bratislavou, na vás čakajú čarovné svety: svet Rimanov, do ktorých sa môžete vžiť v Archeologickom parku Carnuntum, svet barokového života v nádherných zámkoch Moravského poľa a fascinujúci svet lužných lesov v Národnom parku Dunajské luhy. Kulinárske pôžitky lákajú labužníkov: víno z vinohradníckej oblasti Carnuntum, špargľa z Moravského poľa, ryby z Dunaja – stoly sú bohato prestreté. Čaká vás celý rad adries plných pôžitku – od útulných vidieckych hostincov až po lahodné štvorhviezdičkové kuchyne. www.dunajskomoravsky-region.sk



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.