Geomantívna turistika

Napísal Jana Hoppanová 05. august 2013

Špania Dolina je nádherná banícka obec so zachovanou pôvodnou architektúrou v krásnom prostredí Nízkych Tatier, pri Banskej Bystrici.


Špania dolina – geomantívna turistika

Je typická aj čipkárskou tradíciou – jedinečná špaňodolinská paličkovaná čipka je ľudovým kultúrnym bohatstvom. V Španej Doline môžete ochutnať miestnu pochúťku štiarc, navštíviť tradičný divadelný festival ŠPAN DIV 11, či ďalšie podujatia Kultúrneho leta aj prejsť sa Banským náučným chodníkom, ktorý približuje históriu ťažby medi. Viete, že medené prúty a dosky zo Španej Doliny mal na palube aj Krištof Kolumbus, keď pristál na Kube? Ak sa rozhodnete pre dovolenku v Španej Doline, určite vám odporúčame vyskúšať geomantívnu turistiku.

Geomantia skúma miesta mimoriadnej sily a blahodarného pôsobenia na ľudský organizmus. Človek z nich odchádza zregenerovaný, oddýchnutý, spokojný a vyrovnaný. Takéto elektromagnetické centrá s pozitívnym vplyvom na človeka sa nachádzajú aj na Malom náučnom banskom okruhu v Španej Doline. Napríklad už hodinový pobyt v lokalite Fajtlová, podľa odporúčania lektorov Reiki, pomáha liečiť rôzne choroby ako je reuma, zápaly kĺbov, zápaly dýchacích ciest, srdcovo-cievne ochorenia, ale aj stres, migrény a neplodnosť.

Deti môže zaujať tiež:

  • Športový areál v centre Španej Doliny, v ktorom nájdete: tenisové kurty, volejbalové a detské ihrisko, zastrešený krb s posedením. Športové potreby si môžete prenajať.
  • „Faklcúg“ – prechod Permoníkov s lampášmi a fakľami po halde Maximilián, ktorý sa uskutoční 10. augusta.
  • Jazda na koňoch na neďalekých Šachtičkách.

Ak Španiu Dolinu navštívite s priateľkami, možno vás upúta možnosť zúčastniť sa tvorivých dielní (Prázdninová škola tradičných techník), na ktorých sa môžete naučiť vyrábať čipky, šperky, pracovať s hlinou a textilom, či maľovať na sklo.

Náš tip na ubytovanie v Španej Doline: Krásna drevenica s krbom v Španej Doline - www.spania.tricio.sk

Apartmán v kompletne zrekonštruovanej tristoročnej drevenici ponúka ubytovanie, vonkajšie posedenie aj hojdačky pre deti. Ubytovanie v drevenici je vhodné pre rodiny s deťmi, pre milovníkov histórie aj pre skupinku priateliek, ktoré chcú na pár dní vypnúť a zregenerovať sa. Okrem Španej Doliny môžete podniknúť aj krátke výlety, napríklad do Vlkolínca, na Staré Hory (pútnické miesto), na termálne kúpalisko Kováčová, či na nákupy do Banskej Bystrice.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.