Turistika po Viedenských Alpách

Horské zákutia neďaleko Viedne vám poskytnú inšpiratívne chvíľky priamo na miestach, kde kedysi letovali literáti, umelci a myslitelia.


Viedenské Alpy v Dolnom Rakúsku
Jemné krivky vrchoviny Bucklige Welt (Hrboľatého sveta), svet horských pasienkov pohoria Wechsel, Hochwälder am Semmering, skalnaté chrbáty Raxu, či Schneeberg, vypínajú svoje vrcholy do výšky nad 2000 metrov.

Dnes Viedenské Alpy okrem raja pre oči ponúkajú počas dovolenky na horách i komfort. Na niekoľké z vrcholov sa dá po celý rok „vyšplhať“ horskými lanovkami a úzkokoľajkami. Najnezvyčajnejšou z nich je zubačka Salamander-Zahnradbahn, s konečnou stanicou na najvyššej hore Dolného Rakúska Schneebergu (2.076 m), najmodernejším zariadením je Magic Mountain XPress, prepravujúci na oblý „kopec“ Hirschenkogel v Semmeringu. Chýrnou sa stala i lanovka na Rax - Rax-Seilbahn, postavená v roku 1926, ktorá je vôbec prvou lanovkou na prepravu osôb v Rakúsku.
Smerom dolu briežkom sa dá vo Viedenských Alpách dopraviť závratnou rýchlosťou. V Mönichkirchene je možné preveriť zákon zemskej príťažlivosti na prírodnej trati pre kolobežky a v bikerskom parku v Semmeringu si môžu vyskúšať svoju zdatnosť na prekážkach pre horské bicykle profíci i začiatočníci. 

Na juhu Dolného Rakúska, len necelých 80 km od Viedne, sa prezentujú Alpy v celej svojej kráse. V jemnom oblúku sa postupne otvárajú  fascinujúce výhľady do vysokohorskej krajiny, lákajúce na aktívny oddych i leňošenie, so zážitkami pre všetky zmysly. Turistické chodníky vedú hlbokými zelenými lesmi k malebným horským bystrinám, rozľahlým horským pasienkom a pyšným vrcholom, ale i do kúpeľov, s dávnou tradíciou, ponúkajúcich kultivovaný oddych. Divoká voda s ozvenou v skalnatých úzkych údoliach, lanové lezecké parky alebo razantné downhill-dráhy  na trase, dodávajú pešej turistike „action“ a lákajú na rozhýbanie svalov. Ticho osamelých chodníkov, horské lúky obsypané kvetmi a nedotknuté hlboké lesy stíšia rozbúrenú myseľ a vnášajú do duše úľavu a pokoj.


Túra s najbohatšími výhľadmi
Taká panoráma ako na novej trase pre peších turistov Wiener Alpentour sa inde len ťažko nájde.  250 km dlhá, vedúca južnou časťou Dolného Rakúska, kopíruje viedenský alpský oblúk a ponúka množstvo vyhliadok. Z východiskového bodu na päte pohoria Rosaliengebirge stúpa pozvoľna nahor, vedie okolo kúpeľov Bad Erlach, kde láka na prestávku kúpeľný hotel Linsberg Asia Therme a odtiaľ zas pokračuje jemne zvlnenými pahorkami územia Bucklige Welt. Napokon sa šplhá naprieč pohorím Wechsel a pokračuje cez známy Semmering do alpskej ríše Raxu a Schneebergu.
Viac informácií na: www.wieneralpen.at


Najpôvabnejšia túra v celom Rakúsku!
Naľavo les hlbokého údolia plný tieňa, napravo drsný a očarujúci svet skál, uprostred strieborná stuha divokého potoka s krištáľovou vodou, príjemne čľapkajúceho, sem-tam búrlivého a pri Mirafalle hučiaceho po penivej kaskáde, rútiac sa po trase, ktorú si vynútila tiesňava Ötschera - Ötschergräben. Nečudo, že práve táto trasa bola vlani zvolená za najkrajšiu túru v Rakúsku.
Viac informácií na: www.naturpark-oetscher.at



Región muštu Mostviertel
Iba necelé dve hodiny diaľnicou od Viedne, dominujú v regióne pohoria Mostviertler Alpen kypiace toky a rozsiahle hlboké lesy s divokosťou alpskej horskej krajiny.
Na ťažko prístupných svahoch medzi vrcholmi tohto pohoria a Göllerom, či na Dürrensteine sa dnes dajú nájsť posledné zvyšky rakúskych pralesov. Ľahší prístup je na vrcholy Hochkaru alebo  Ötscheru. Tie sa dajú dobyť pohodlne lanovkami. Ich náhorné plošiny poskytujú priestor pre potulky obohatené o nádherné výhľady do okolia. A pre tých, čo túžia po akcii, je v ponuke rafting, letné sánkarske dráhy na Eibli, zjazd na kolobežke na Gemeindealpe a celý rad lezeckých parkov.
 



Tri dni dolu riekami a hore do vrchov v regióne muštov Mostviertel:
Dolu riekou a hore do vrchov (Flussab und bergauf) – to všetko môžete zažiť za tri dni na horách a v dolinách regiónu Ötscherland. Ötscher, Hochkar, Gesäuse v regióne muštov Mostviertel – dokonalejšiu krátku dovolenku nenájdu nadšenci raftingu hádam nikde! A pre tých, čo netúžia iba po splavovaní riek, ale i po výstupoch na vrcholy, má Mostviertel na výber z množstva trás rozličnej náročnosti pre cyklistov i mountain-bikerov s „kondičkou“ na rôznych úrovniach.
Viac informácií na: www.mostviertel.info


Najdivokejšia letná sánkovačka
Až 1007 metrov intenzívnych zážitkov strmými serpentínami na trati pripomínajúcej húsenicu a napokon závratný „kruháč“ – tak takéto zjazdárske zážitky ponúka najmodernejšia sánkarská dráha, vybudovaná neďaleko obce Türnitz v regióne muštov Mostviertel, A spúšťať sa tu môžete za každého počasia, je totiž chránená pred dažďami.
Viac informácií na: www.tuernitz.at


Posledné zariadenie na splavovanie dreva
Dolina Mendlingtal je jedným z  posledných miest, kam sa môžete vybrať za takým zážitkom, akým  je spúšťanie dreva vodným korytom systému na splavovanie. Je totiž posledným funkčným svojho druhu v Strednej Európe a domáci sú naň oprávnene pyšní.  Zoťaté kmene stromov sa rovnako ako kedysi vyberajú na dobrodružnú púť do doliny s využitím vodného živlu.  V divoko-romantickom údolí neďaleko Göstlingu sa dajú navyše obdivovať ďalšie technické pamiatky: mlyn, pekáreň chleba a benátska píla – rozmetávačka.
Viac informácií na: www.mendlingtal.at

foto: wieneralpen.at

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.