Zažite leto v českých horách

Napísal Czech Tourism, Kudy z Nudy 28. júl 2021

Leto sa v Českej republike už tradične nesie v znamení dovolenky na horách. Od Krkonôš po Šumavu, od Krušných hôr po Beskydy – všade sa tešia na nových návštevníkov. Krásy prírody môžete objavovať na bicykli či pešo. Ale neváhajte tiež využiť niektoré z atrakcií, ktoré na vás čakajú. Či už to bude rozhľadňa alebo bobová dráha.

krkonose_ladislav_renner

Pohodlne až nad mraky

Lanovka na Sněžku v Krkonošiach prešla pred pár rokmi rekonštrukciou. Na vrchol najvyššej českej hory vás teraz vyvezie štvormiestna kabínková lanovka, ktorá má dva úseky. Prevádzka druhého úseku závisí od priazne počasia. Aj tak ale celá cesta trvá len asi 15 minút. Za jasného počasia je výhľad z vrcholu nezabudnuteľný. A ak máte chuť, môžete ďalej pokračovať po značených turistických cestách späť do Pece pod Sněžkou, do Hornej Malej Úpy, k Lučnej boude a ďalej do Špindlerovho Mlyna.

Rozhľadňa Velká Deštná v Orlických horách

V roku 2019 bola otvorená nová rozhľadňa v Orlických horách na východe Čiech, konkrétne na Velkej Deštnej. Rozhľadňa je postavená na najvyššej hore Orlických hôr (1115 m) a jej výhľad je doslova fantastický. Rozhľadňa Velká Deštná je vysoká 19 metrov a je postavená z oceľovej konštrukcie, ktorú krásne dopĺňa drevené obloženie. Návštevníkom poskytuje dychberúci výhľad na Rychnovsko, poľské Stolové a Bystřické hory, Králický Sněžník, Krkonoše a Ještěd. Rozhľadňa sa pýši titulom Najkrajšia rozhľadňa 2019 a vybrať sa na ňu môžete pešo aj na bicykli.

Mamutia bobová dráha na Dolnej Morave

Horský rezort na Dolnej Morave je známy vďaka atrakciám, ktoré ponúka. Celý areál nájdete na rozhraní východných Čiech a Moravy neďaleko hraníc s Poľskom. Nad celým areálom sa týči do výšky 55 metrov známa „Stezka v oblacích“. Ale tentoraz vás nepozývame na výstup do nebeských výšin, pozývame vás na mamutiu horskú bobovú dráhu! Nasadnite na boby, pripútajte sa a vychutnávajte si cestou na štart pohodovú jazdu s výhľadmi na okolitú krajinu. Potom už sa len pripravte na parádnu jazdu dole na kľukatiacej sa dráhe, ktorá vám sprostredkuje taký veľký zážitok, akú jej dovolíte rýchlosť. Bobová dráha prekonáva prevýšenie 364 metrov. Prejdete 25 bleskurýchlych zákrut, 360° otáčku 12 metrov nad zemou, osmičkovú slučku, podzemný tunel a rozkýva sa na 4 parádnych jumpoch nad lesnými cestami. Dráha je najdlhšia v Českej republike a je druhá najdlhšia v Európe. Cestou dole pôjdete približne 4 km! Boby sú dvojmiestne, ale ak máte viac ako 8 rokov, môžete ísť samostatne. Užite si to! 

Bobová dráha v Beskydách

Beskydy ponúkajú nielen obnovené Pustevny, ale aj bobovú dráhu Boboffka. Nájdete ju na hore Malá Stolová pri obci Čeladná. Dráha má takmer jeden kilometer a výhodou je, že na dráhu pustia vaše ratolesti (so sprievodom) už od 3 rokov. Keď sa vyveziete hore, máte Beskydy ako na dlani! 

Lanová dráha Lipno

Lipno v južných Čechách je známe predovšetkým vďaka zimným športom. Ale táto krásna časť južných Čiech má čo ponúknuť aj v lete. Lanová dráha Bikeparku Lipno je počas leta v prevádzke pre peších turistov aj cyklistov. Vyvezte sa pohodlne lanovkou na vrchol Kramolín a pokochajte sa krásnym výhľadom na priehradu Lipno, Šumavu a Novohradské hory. Unikátny je pohľad na svet z korún stromov na Chodníku korunami stromov. Pre cyklistov je pripravená rodinná terénna cyklotrasa, pre peších zase oddychová vyhliadková trasa s výhľadom na Novohradské hory a Třeboňskú pánev. Lipno ponúka rôznorodé športové vyžitie a zábavu. Tí, ktorí majú radi trochu adrenalínu, môžu využiť lanové centrum alebo 2 bobové dráhy.

lanova_draha_jan_pavel

Novým chodníkom v Českom Švajčiarsku aj na vozíčku

V roku 2020 bol otvorený bezbariérový chodník na rozhraní Lužických hôr a národného parku České Švajčiarsko v severných Čechách. Ide o ojedinelý chodník v prírode. Trasa je koncipovaná ako okruh, ktorý začína v Krásnej Lípe na námestí pri bezbariérovom Dome Českého Švajčiarska a mieri k prameňom riečky Křinice. Ďalej pokračuje okolo bývalého kameňolomu až k prírodnej rezervácii Velký rybník. Odtiaľ je potom možné sa vrátiť lesom a cez lúky s diaľkovými výhľadmi na hrebene Lužických hôr k vlakovej zastávke Krásná Lípa a potom späť na námestie. K dispozícii je aj predĺžená deväťkilometrová trasa, ktorá je prispôsobená pre hendikepovaných a vedie po spevnených alebo ľahko zjazdných povrchoch.

Pustevny, Libušín a Valaška

Súbor budov s prvkami ľudových stavieb na Pustevnách v Beskydách stojí už viac ako 100 rokov. Bohužiaľ jedna z budov Chata Libušín do základov zhorela pred viac ako 6 rokmi. Jej kópia vrátane obnovenej originálnej farebnosti už však stojí! Počas letnej sezóny 2020 sa Libušín otvoril pre verejnosť, a všetci turisti sa už môžu opäť kochať krásou týchto jedinečných stavieb, ktorých autorom je slovenský architekt Dušan Jurkovič.
Horské sedlo Pustevny je významnou križovatkou turistických ciest, východiskom pre túry nielen pešo, ale aj na bicykli či kolobežke, alebo aspoň pre vychádzku po hrebeni Radhošťa. Najľahšie sa sem dostanete lanovkou z Trojanovic. Ďalšou atrakciou Pusteven je nadzemná panoramatická Stezka Valaška, ktorej súčasťou je sklenená vyhliadková plošina a 150 metrov dlhý zavesený „himalájsky“ chodník. 

Zdroj foto: Krkonoše, (c) Ladislav Renner - Czech Tourism, Lanová dráha Lipno, (c) Jan Pavel - Czech Tourism

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.