Turistika na juhu Slovenska

Nádherné hory a krásne scenérie našej krajiny, sú známe aj za ďalekými hranicami. Za návštevu však stoja nie len hory, ale aj južnejšie oblasti Slovenska. Nachádza sa tu oveľa viac slnka, dobré víno, krásne vodné plochy a mnoho iného na spoznávanie.

Štúrovo

Určite nespravíte chybu, ak na svojich cestách navštívite pohraničné mestečko južného Slovenska. Štúrovo sa nachádza na hraniciach s Maďarskom a ľahko sa z neho dostanete do neďalekého maďarského Ostrihomu. Pri návšteve oboch miest určite narazíte na množstvo historických miest, ktoré vám ponúknu pohľad do dávnych dôb.
V letnom období sa môžete schladiť v rieke Dunaj, alebo navštíviť termálne kúpalisko. Tiež sa tu nachádza množstvo reštaurácií, ubytovacích zariadení a miest na relax a oddych.

sturovo_hungarian_codex

Brlhlovce

Skalné obydlia v Brhlovciach nie sú veľmi známe širšiemu obyvateľstvu. Nachádza sa tu komplex obydlí, ktoré sú vytesané do tufu. Kedysi boli tieto obydlia postavené, ako ochrana pred tureckými nájazdmi. Neskôr v nich bývali chudobnejší ľudia.
Dnes sú tieto obydlia pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry. Tekovské múzeum v Leviciach tu zriadilo expozíciu, vďaka ktorej sa dozviete, ako žili ľudia v tomto období.

brhlovce_posoniumaster

Vinná oblasť Strekov

Dobré víno a juh Slovenska k sebe neodmysliteľne patria. Určite si spríjemnite svoju cestu výletom do strekovských viníc, ktoré vám ponúknu skvelý vinársky zážitok. Strekovská oblasť ponúka množstvo väčších aj menších viníc, kde spoznáte rôzne nové, aj staršie odrody vína.
Mnoho slnečných dní a veľmi dobrá pôda, bohatá na živiny, prispieva k výnimočnej kvalite vín, ktoré vznikajú z viničov z tejto oblasti. V letných mesiacoch sa môžete zúčastniť strekovského letného vinného festivalu, kde ochutnáte množstvo vín, vinných špecialít, alebo pochutín priamo od miestnych výrobcov.

vino_pohar1118

Badínsky prales

Vedeli ste, že na Slovensku máme tiež pralesy? Jedným z takýchto pralesov je tiež Badínsky prales, ktorý s nachádza v obci Badín, neďaleko letiska Sliač. Tento prales patrí k najstarším chráneným územiam na Slovensku, pretože bol vyhlásený za chránené územie už v roku 1913.
Rozlohu má 30,7 hektárov. Nachádza sa tu zachovalá pôvodná jedľová bučina, už aj s prímesou rôznych listnatých stromov. Badínsky prales dokonca v roku 2000 navštívil aj princ Charles. Vďaka náučnému chodníku sa môžete vydať na cestu pralesom, ktorá bude spojená so spoznávaním tohto miesta a taktiež s prekračovaním a podliezaním rôznych spadnutých porastov.
V prípade, že sa chystáte na výlet na južné Slovensko, určite si naštudujte množstvo ďalších zaujímavých miest, ktoré vám spríjemnia vaše výlety a dostanete sa na nové miesta, o ktorých ste možno do teraz ani netušili.

badinsky_prales_gasparct

Zdroj foto: Esztergom 1664 - Hungarian Codex, Brhlovce (c)PosoniumAster, ilustračné foto, Pohľad do Badínskeho pralesa (c)Gasparct

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.