Vytlačiť túto stránku

Na bicykli za športom i históriou k našim západným susedom

Napísal Michaela Conzarová 21. júl 2017

Dovolenky sa naplno rozbehli. Ten, kto má rád hory, jazdu na bicykli, turistiku, wellness, ale aj spoznávanie historických pamiatok má vynikajúcu príležitosť,  u našich susedov na Morave, ktorí poskytujú nevídané možnosti.

Kroměříž

Vďaka svojej histórii, jedinečným pamiatkam a množstvu pôsobiacich škôl  prezývajú Kroměříž aj Hanácke Atény. V roku 1998 bol Barokový zámok a Podzámocké záhrady zapísané do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Arcibiskupsky zámok bol sídlom  olomouckých  arcibiskupov  a biskupov. Na návšteve tu bol i ruský cár Alexander III. ,tiež František Jozef II., Mária Terézia a jej manžel, František Lotrinský.  Zámok sa nachádza vo výbornom stave, dodnes je majetkom cirkvi a štát prispieva určitým podielom.  V Kroměříži sa natáčalo veľa filmov, nielen českých, ale aj zahraničných. Po celom meste sú tabuľky s názvami filmov. Cyklisti určite radi zosadnú na niekoľko hodín zo svojich bicyklov a vnoria sa do histórie a navštívia okrem zámku, záhrad pretavených do nádherných scenérií aj svätostánky ako – kostoly Sv. Jána Krstiteľa so sochou sv. Jána Nepomuckého, Nanebovzatie Panny Márie, Sv. Mórica, alebo pravoslávny kostol sv. Cyrila a Metoda.

Archeoskanzen Modrá

Po kultúre nastane opäť čas na šport. Môžete opäť vyraziť na bicykloch okolo Baťovho kanála, ktorý poskytuje nádhernú trasu popri rieke, prekrásnu scenériu dediniek. V bufetoch si môžete pochutnať na rôznych domácich špecialitách, dať si dobré pivko a znovu vyraziť a potiť sa na svojich dvojkolesových tátošoch. A potom opäť si urobiť  prestávku. Napríklad na Velehrade, či  na dych berúcom mieste  Modrá, kde sa nachádza  Centrum histórie a tradícií Archeoskanzen, ktorý je  areálom zážitkov  a tvorivých dielní nielen pre deti, ale i dospelých ako aj pre firemné a rodinné stretnutia. Archeoskanzen je najväčším svojho druhu v Európe. Hneď nad ním je kostol  sv. Jána Krstiteľa, ktorý stojí vedľa základov kostolu z 9. storočia, ešte pred príchodom Cyrila  a Metoda. Dnes je kostolík obľúbeným miestom svadobných obradov. Skanzen predstavuje ideálnu podobu slovanského opevneného sídliska z doby Veľkej Moravy. Po celú sezónu žije skanzen  bohatým životom. Náučnými predstaveniami, programom, tavením kovov, výrobou keramiky, poľnohospodárskou výrobou a archeologickým výskumom. Na svoje si  prídu deti, ktoré určite zaujmú voľne pobehujúce prasiatka, kozy, sliepky, ovečky, či oslík... Staršie deti pritiahne lukostreľba a mnoho aktivít  čaká i na rodičov. Pre originálnosť prostredia si areál prenajímajú ako filmové štáby, tak aj firmy pre team teambuildingové aktivity. V areáli sa nachádza aj Živá voda – európsky unikát – tunel v sladkej vode.

Jedinečný areál naláka návštevníkov na sladkovodnú expozíciu, kde sa zoznámia s vodnými živočíchmi i rastlinami rieky Moravy a priľahlých potokov, unikátom je podvodný tunel v sladkej vode v prírode. Je to ojedinelý experiment v rámci  celej Európy. Nachádza sa v hĺbke 3,5 m pod vodnou hladinou, má dĺžku 8 metrov a šírku 3 metre. A vidieť tu môžete pstruhy, kaprov, šťuky, zubáč veľkoústy –česky známy candát, sumcov. Raritou je jeseter a ďalšie obrovské ryby, ktoré môžu dorásť až do dvoch metrov. Vráťme sa však k Starému Mestu. Nachádza sa tu moderný pamätník Veľkej Moravy, ktorý sa týči nad základmi kostola z 9. storočia. Kostolík kedysi obklopovalo rozsiahle pohrebisko, kde pochovávali veľmožov, ale aj roľníkov a remeselníkov. V múzeu je multimediálna expozícia o živote našich predkov. Môžete sa pohľadom pokochať na dobových kostýmoch, obuvi, šperkoch a archeologických nálezov zo Starého Mesta. Velehrad je najnavštevovanejším moravským pútnickým miestom. V bazilike Nanebovzatia Panny Márie a sv. Cyrila a Metoda  sa okrem iného v katakombách aj príjemne ochladíte.

Veľké Karlovice

Ak sa pustíte zjazdom na bicykli z hotela Horal dostanete sa do  múzea pre veľkých i malých, ktorý zreštaurovali z bývalého kupeckého domu z 19. storočia. Približujú v ňom život v tejto rázovitej valašskej obci. Vystavené je poľnohospodárske náradie z tej doby, kvalifikovaní lektori prezradia ako sa spracovával ovčí syr, tiež s postupmi spracovania vlny a ľanu. Chodia sem školské výlety, kde sa žiaci na mieste učia o živote predkov. Je to oveľa vhodnejšia forma, v exteriéri, ako sedieť nad knižkami v triedach.  Ďalšia zastávka je v Beskydách, kde sa dá v zime lyžovať a leto je ako stvorené pre turistov i cyklistov. Na Pustevny vyjsť bicyklom, to chce už machrov. Mnohí sa vyvezú autami, či mikrobusmi. Na vrchole sa nachádza socha Radegasta, slovanského Boha slnka a hojnosti. Hore je aj bufet, kde dobre padne pivko, či klobáska. Mnohí cyklisti idú zjazdom do Vsetína, tí menej zdatnejší sa odvezú nižšie a pokračujú až do Vsetína stále dolu kopcom. Ale ešte čaká jedno veľké prekvapenie Bike arény, singltreky, ktoré zvyšujú adrenalín. Nedávno tu vystavali Bike Arenu Vsetín. Je určená vyznávačom zjazdu na bicykli. V ponuke sú jednoduchšie i náročnejšie trasy, ktoré vytvorili profesionáli na čele s Romanom Kalabusom. V roku2012 sa v hlavách Valašských bikerov začala rodiť myšlienka vybudovania cyklistického areálu pre horské bicykle vo Vsetíne. V spolupráci s mestom Vsetín začal vyrastať v Semetínskych lesoch singltrailový areál pre vyznávačov jazdy na horských bicykloch. V roku 2014 tu vzniklo 9 km tratí, v roku 2015 pribudli, ďalšie kilometre tzv. gravity tratí, to sú trasy vedúce z kopca dolu bez nutnosti stúpania. V rôznych kombináciách sa tu dá najazdiť 30 kilometrov. Cyklisti si môžu vybrať rôzne trasy podľa stupňa obtiažnosti, modrú, červenú, či čiernu trasu.  Bike Arena Vsetín je najväčším cyklistickým rezortom  v Čechách. Vyskúšať si môžete aj nový gravity trail v Zdechove. Novou lokalitou sú trialy vo Veľkých Karloviciach v Leskovom a tiež rozsiahly areál Bike parku Kýčerka.

A čo je vlastne singletrail? Biketraily alebo singltreky sú úzke prírodne chodníčky projektované  a vybudované podľa špeciálnych a rokmi odskúšaných metód, vďaka , ktorej sa singltrek stáva uceleným produktom pre rekreáciu v prírode. Singltrek sa vlní medzi stromami, nikdy nevedie dlho rovno, príliš z kopca alebo do kopca.  Rešpektuje lesné prostredie a robí všetko pre to, aby škála návštevníkov si užila jazdu v prírode. Je to naozaj veľký zážitok, nechýba adrenalín, dobrodružstvo a uspokojenie ega cyklistu.

Výlet na Morave bude pre vás balzamom na dušu i telo. Nielen, že si zašportujete, ale získate aj množstvo vedomostí z oblasti histórie a kultúry a spokojní sa vrátite domov obohatení o neopakovateľné zážitky.