Vytlačiť túto stránku

Test: Viete uvoľniť stres?

Napísal Slovart 23. marec 2014

Chcete sa zbaviť stresu? Obrázky, ktoré máte na stene, by vám s tým mohli pomôcť! Inštinktívne nás priťahujú obrazy, ktoré nám pomáhajú sa uvoľnene a šťastne.


 „Umenie spúšťa silnú emocionálnu reakciu,“ vysvetľuje odborníčka na umenie a grafická dizajnérka z New Yorku Laurel Marxová. „Preto si na stenu vyberáte iba obrázky, ktoré vo vás vyvolávajú pozitívne pocity.“ Zvoľte si obrázok, ktorý by sa vám najviac páčil, a dozviete sa, čo zvyšuje váš vnútorný pokoj.

ABSTRAKTNÉ UMENIE

Ste kreatívne dynamo!

Ľudia, ktorých priťahuje abstraktné umenie, sú zruční a nachádzajú pokoj v tom, že sa snažia prísť na koreň vecí, prečo sú také, aké sú,“ hovorí Marxová.Psychológovia hovoria, že ľudia s umeleckou povahou majú prirodzený zmysel pre analyzovanie.  „Preto rada zisťujete, ako veci fungujú, či už ide o niekoho iného, alebo o vaše vlastné kreatívne projekty“. A má to aj pridanú hodnotu: aktivity ako pletenie alebo maľovanie poskytujú rozptýlenie od každodenného stresu, a tak sa pri nich napätie nazbierané počas celého dňa jednoducho vytratí.

ČIERNOBIELA FOTOGRAFIA

Ste roamnticky a nežne naladená.

Máte zlý deň? Je možné, že túžite po bublinkovom kúpeli alebo po kozmetike. „Ľudia čo oceňujú čiernobielu fotografiu, bývajú najviac naladení na fyzické záležitosti ako dotyk a vône, „ hovorí Marxová. Viete, že pre bôľmi, ktoré stres  so sebou prináša, niet úkrytu – a robíte s tým niečo. Výborne! Podľa výskumov „rozmaznávanie sa“ uvoľňuje úzkosť a redukuje hormóny stresu. Tak si napustite  vaňu a zmyte zo seba všetky denné starosti.

FILMOVÝ PLAGÁT

Ste otvorený spoločenský typ.

„Milovníci filmových plagátov uvoľňujú napätie tak, že vyhľadávajú spoločnosť a zabávajú sa!“ hovorí Marxová. za Dôvod: milovníci kina sa stotožňujú s postavami na plátne a prenášajú si ich energiu do vlastného života.Dobrá správa je, že tento prístup vám môže pridať roky života. Štúdie  ukazujú, že vďaka silným priateľstvám sú ľudia zdravší a šťastnejší.

SLÁVNE UMELECKÉ DIELO

Steš utiahnutá  intelektuálka.

„Ľudia, ktorí uprednostňujú slávne umelecké diela, vedia zo seba zhodiť nazbieraný stres tak, že sa zahĺbia do umeleckého diela, čítajú knihu alebo počúvajú hudbu, „ hovorí Marxová. Keď sa svet pre vás stáva už neznesiteľným, jednoducho to už prestanete vnímať a ponoríte sa do svojho vnútorného sveta a tam nájdete harmóniu.

KRAJINKA

Ste chápavá realistka.

„Ľudia, ktorých priťahujú prírodné scenérie, majú vnútornú silu nájsť vo svojom živote rovnováhu,“ hovorí Marxová. Dôvod: „Tieto obrázky slúžia ako pripomienka, že nech ste akokoľvek vystresovaná, život toho prináša omnoho viac ako momentálne problémy. Prečo? Lebo vylepšujú váš pohľad na život tým, že vám ukážu svet mimo vašich osobných problémov – a to vás uzemní.

Vedeli ste, že impresionista Vincent van Gogh bol chudobný, ale jeho Portét doktora Gacheta je jeden z najdrahšie vydražených obrazov vôbec? Predali ho za 85,2 milióna amerických dolárov!

Z knihy Testy, ktoré vás odhalia – Robin Westen