Vytlačiť túto stránku

Román o autizme, Minecrafte a kráse inakosti

Napísal AlBATROS MEDIA, Plus 22. marec 2017

Silný, dojemný a zároveň skutočný príbeh otca a jeho autistického syna, pri ktorom sa neubránite slzám. Taký je román Chlapec z kociek, ktorý vychádza pod značkou Plus vo vydavateľstve Albatros Media.

Autor Keith Stuart čerpal inšpiráciu z toho najintímnejšieho zdroja – z vlastného života. Chlapec z kociek sa stal Amazon bestsellerom a získal si uznanie nielen vďaka svojej úprimnosti.

Alex a Jody majú teraz niečo po tridsiatke a ich osemročný syn Sam je autista. Hoci je Sam veľmi milý, je preňho ťažké komunikovať s ostatnými ľuďmi a veľmi ľahko ho vydesia intenzívne situácie. Alex Samovi nerozumie a nedokáže ani komunikovať svoju frustráciu a smútok Jody, ktorá je z jeho emočnej izolácie vyčerpaná.
Keď vidí, že jeho manželstvo je na pokraji zrútenia, opúšťa svoj domov a nasťahuje sa k svojmu bezstarostnému najlepšiemu priateľovi Danovi. Sám pred sebou priznáva, že sa obáva stretnutí so Samom počas víkendov, keďže nevie, ako sa má s chlapcom rozprávať. Jedného dňa však Sam Alexovi prezradí, že je fanúšikom počítačovej hry Minecraft. Alex sa rozhodne hru vyskúšať, aby svojmu synovi lepšie porozumel. Až vďaka tejto hre pre seba otec a syn nájdu spoločný priestor, v ktorom sa začnú lepšie spoznávať a navzájom si rozumieť. Dokáže sa rozpadajúca sa rodina dať kúsok po kúsku, kocku po kocke, znovu dohromady?

Keith Stuart pozná realitu starostlivosti o autistické dieťa až mrazivo dobre. K napísaniu Chlapca z kociek ho inšpirovali zážitky s vlastným synom, ktorému bolo toto ochorenie diagnostikované. Boril sa s byrokraciou a odmietaním, zažil aj to, ako môže výchova dieťaťa s autistickým ochorením ovplyvniť vzťahy v rodine a okolí. Vďaka tomu vnáša do svojho románu jedinečne autentický pohľad a otvorenosť a zreteľne poukazuje na to, že o autizme by sa nemalo hovoriť za zatvorenými dverami.

Podstatnú rolu Minecraftu v živote autistov i vývoji vzťahov v príbehu Chlapca z kociek vysvetľuje autor knihy nasledovne: „Minecraft je podporovaný celou autistickou subkultúrou, pretože otvára možnosti akejkoľvek sociálnej interakcie, ktorá je oslobodená od tajomných a nepochopiteľných drobností, na ktoré autisti narážajú v reálnom svete.”

Chlapec z kociek je nielen skutočným príbehom o inakosti, ale aj o návode ako ju prijať.

Keith Stuart píše o videohrách, technológiách a digitálnych médiách viac ako 20 rokov. Začínal vo významnom časopise Edge, aktuálne pracuje pre britský denník The Guardian a pravidelne sa objavuje na populárnom podcaste Tech Weekly. Je ženatý a má dvoch synov.