Knižný tip: Racing´n´Roll, Slávik

Napísal Slovart, Plus 03. december 2016

Fotografická publikácia Racing´n´Roll pochádza z pera známeho českého fotografa a komentátora motoristických podujatí Martina Straku. Kniha Slávik bola v rebríčku New York Times bestsellers celých dvadsať týždňov.

slovart 1 031216

Necháva cez svoje snímky nahliadnuť do zákulisia automobilového športu. . Jeho fotografie nie sú iba o samotných pretekoch, ale zachytávajú celkovú atmosféru, rozprávajú príbehy. Tieto príbehy poodhaľuje autor čiastočne obrazom, čiastočne slovom – prostredníctvom krátkych glos. „V tvorivej slobode som sa od minulých Vianoc do konca augusta hral. Naordinoval som si tri ´samotky´, počas ktorých som sa venoval iba knihe. Často to bolo sakra vzrušujúce... Pri výbere fotografií som sa totiž hneď ocitol na mieste a v čase ich vzniku. Napríklad záber Klausa Ludwiga, ako prichádza do cieľa Interserie v Moste s horiacim Porsche 956 Turbo alebo Michael Schumacher bozkávajúci svoje Ferrari pri prvom lúčení sa s F1 v mojej milovanej Monze. A je toho omnoho viac...“, poodhaľuje tvorivý proces na knihe autor Martin Straka.

„Vďaka ponuke Vydavateľstva SLOVART mi pred očami prebehol celý môj život na závodoch. Tak som ho dal do jednej jedinej knihy. Je to mozaika fotografií a príbehov naprieč československých a svetovým motošportom. Najstaršia snímka je z roku 1981... Veľký priestor má aj moja láska Le Mans, rovnako ako udalosti z okruhov v Brne, Moste a na Slovakiaringu. V knihe sú veľké svetové mená rovnako ako ľudia takzvane bez mena. Všetkých ale spája jedno – vášeň s názvom motošport. Príbehy sú osobné, všetko je prežité v tej nádhernej tenzii, ktorú na závodoch vždy cítim. Dramatické búračky, portréty, víťazstvá, porážky...“

slovart 2 031216

Martin Straka (*1967) je fotoreportér, televízny komentátor a novinár. Žije vo Vratimove pri Ostrave. Automobilové závody komentuje na rôznych televíznych staniciach od roku 2005 (24h Le Mans & WEC, IndyCar, Blancpain GT Series, Int. GT Series...), jeho hlas znie na Masarykovom okruhu v Brne a na Slovakiaringu od roku 2013. Jeho fotografie získali rôzne ocenenia, napríklad Zlaté oko za najlepšiu motoristickú fotografiu v Českej republike roku 2007 alebo Zvláštnu cenu Katovíc v rokoch 2011 a 2015. Okrem motošportu je jeho ďalšou vášňou umelecký svet. So svojím „železom a sklom“, ako hovorí svojej foto výbave, sa často a rád pohybuje v hudobnom, divadelnom a filmovom prostredí. S obľubou hovorí, že jeho ateliérom je svet a svetlo si vždy nájde.

Slávik
Nová kniha Kristin Hannahovej sa na pultoch našich kníhkupectiev objavila práve tento týždeň. Pri písaní románu Slávik sa autorka inšpirovala skutočným príbehom mladej belgickej ženy, členky protifašistického odporu, ktorá aktívne pomáhala spojeneckým vojakom dostať sa cez okupované územie.
Kniha Slávik bola v rebríčku New York Times bestsellers celých dvadsať týždňov, získala ocenenie Goodreads za najlepší historický román roka 2015, a dostala sa aj do výberu The Wall Street Journal ako jedna z najlepších kníh roka.

Úspešná americká spisovateľka Kristin Hannahová odhaľuje v románe Slávik intímnu stránku vojny, o ktorej sa história nezmieňuje: spôsob, akým vo vojne bojovali ženy. Táto téma je stále rovnako naliehavá, preto je dôležité venovať jej pozornosť. Slávik je dojemný, miestami však veľmi drsný príbeh dvoch sestier, ktoré majú odlišné skúsenosti, ideály a túžby, a tak sa každá z nich vydáva na svoju vlastnú nebezpečnú púť za prežitím, láskou a slobodou v okupovanom a vojnou zmietanom Francúzsku.

Príbeh hovorí o tom, ako sa v malom mestečku Carriveau Vianne Mauriacová rozlúči s manželom Antoinom, ktorý odchádza bojovať na front. Vianne neverí, že by Nemci mohli vtrhnúť do Francúzska – oni však prídu. Ich vojaci, kolóny automobilov a tankov sú zrazu všade, lietadlá zatemnia oblohu a zhadzujú bomby na nevinných obyvateľov. Keď sa jej do domu nasťahuje nemecký kapitán, Vianne zvažuje, či dokáže žiť pod jednou strechou s nepriateľom. Bez jedla, peňazí a nádeje musí robiť jedno neľahké rozhodnutie za druhým, aby udržala rodinu nažive.

Viannina sestra Isabelle je osemnásťročná rebelka, ktorá s obrovským nadšením hľadá zmysel vo všetkom, čo robí. Keď ju otec pošle z Paríža na bezpečnejší vidiek za sestrou, stretne Gaëtana, partizána, ktorý bojuje proti nacistom. Bezhlavo sa doňho zaľúbi a chce sa k nemu pridať. Zrada však nenechá na seba dlho čakať a Isabelle rieši kruté sklamanie po svojom: riskuje vlastný život, aby zachránila životy iných.

Kristin Hannahová je autorkou dvadsiatich dvoch bestsellerov New York Times. Mnohé z nich boli preložené do viacerých jazykov a čitateľky na celom svete ju milujú. Opustila svoju pôvodnú právnickú profesiu a písať začala ako mladá mamička. Nikdy to neoľutovala.

slavik albatros 1200x600

Udroj: Albatros Media

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.