Vytlačiť túto stránku

Kráva nebeská

Napísal Ikar 15. marec 2016

Veselé cestovateľské dobrodružstvo šťastnej kravy Elsie. Prekvapení? Nebuďte!  Hlavnou hrdinkou románu známeho herca Davida Duchovného je naozaj krava.

David Duchovny je obľúbený americký televízny, divadelný a filmový herec, no aj scenárista a režisér. Jeho najznámejšou filmovou rolou je agent FBI Fox Mulder v seriáli Akty X. Tiež ho poznáme zo seriálu Californication a teraz aj ako vtipného a originálneho spisovateľa.
„Je to jeden z najpútavejších alegorických príbehov zo zvieracej farmy,“ napísal portál Time Out. „Nehľadajte nič iné ako prekvapujúci debut od hollywoodskej hviezdy Davida Duchovneho. Príbeh o Elsie, americkej krave, ktorá sa učí pravdu o svojom osude je plný humoru.“

Krava nebeská je veselé cestovateľské dobrodružstvo s nečakaným zvratom: štvornohá hrdinka, na ktorú len tak nezabudneme!
Na prvý pohľad uletený príbeh o nevinnej krave, ukecanom moriakovi a podráždenom prasati si zamilujete a budete sa uškŕňať, pochechtávať a možno si napokon poviete – nič také som ešte nečítal/a.

Zoznámte sa s Elsie Bovaryovou. Je to celkom šťastná krava. Dlhé spokojné dni trávi jedením, odpočinkom a rozhovormi s najlepšou priateľkou, krásavicou Mallory. Raz v noci sa obe kravy vykradnú z kravína, no zatiaľ čo Mallory zaujíma iba flirtovanie s býkmi, Elsie láka farmársky dom. Cez okno uvidí farmárovu rodinu zhromaždenú okolo mihotavého svetla Škatuľového boha, teda televízora. Ten práve rozpráva o niečom, čo sa nazýva „priemyselný mäsokombinát“, a to, čo zdesená Elsie vidí, jej obráti celý doterajší kravský život naruby.

Je len jedno riešenie: odísť do lepšieho, bezpečnejšieho sveta. Napríklad do Indie, kde sú kravy nedotknuteľné.
Na farme vzniká nesúrodá skupinka: Elsie, Jerry – vlastne Šalom, podráždený kanec, ktorý číta Tóru, lebo nedávno prestúpil na judaizmus, a Tom, uhladený (aspoň podľa neho) moriak, ktorý nevie lietať, ale zato zobákom ovláda iPhone. Títo traja, narýchlo prezlečení za ľudí a s ukradnutými pasmi, zamieria rovno na letisko.

Ukážku z Kravy nebeskej geniálne načítala herečka Lucia Siposová.
Vypočujte si ju:

 

Milé bytosti z pera Davida Duchovného ukazujú cestu k vzájomnému pochopeniu a prijatiu, ktoré náš svet zúfalo potrebuje. Uletený, no úžasne čítavý príbeh Krava nebeská si vás získa a prežijete s ním príjemné chvíle.