Klasika modernej detektívky Talent pána Ripleyho

„Naozaj napínavé sú knihy, ktoré vo vás pozvoľna vyvolávajú strach. Akoby vás niekto chytil za ruku a ťahal k útesu... tak píše Patricia Highsmith.“


Fanúšikov oscarového filmu Carol určite poteší, že na pulty kníhkupectiev prichádza kniha od autorky predlohy Patricie Highsmith.

Talent pána Ripleyho je bezpochyby jedným z najlepších detektívnych románov 20. storočia.

Na motívy najznámejšieho diela Patricie Highsmith bol dva razy nakrútený film, medzinárodný úspech dosiahla americká verzia z roku 1999. Režíroval ju Anthony Minghella a v hlavných úlohách sa predstavili Matt Damon, Gwyneth Paltrow a Jude Law.

Vydavateľstvo SLOVART pripravuje aj ďalšie diela od prvej dámy psychologického trileru, ktoré na Slovensku naposledy vyšli v sedemdesiatych rokoch. Autorom dizajnu obálky je Dodo Dobrík, knihu preložil Jozef Šimo.

 O knihe:

Tom Ripley je bystrý a charizmatický mladý muž, pracuje ako poslíček a klavirista. Jedného dňa si požičia cudzie sako, a preto ho ľudia omylom považujú za študenta z Princetonu. Keď ho osloví otec jedného zo študentov Tom predstiera, že jeho syna pozná. Pán Greenleaf Toma požiada, aby odcestoval do Talianska a presvedčil jeho syna Dickieho, nech sa vráti domov do rodinného podniku. Tom mladíka nájde, spriatelí sa s ním aj s jeho priateľkou Marge a užíva si bezstarostný život. Po čase má Dickie pocit, že Tom ho začína nudiť, a rozhodne sa ho zbaviť. Ripley si však zvykol na luxus a nechce sa ho vzdať – koná neľútostne a bez okolkov siahne na život každému, kto ohrozuje jeho plány.


O autorke:

Patricia Highsmith (1921 – 1995), vlastným menom Mary Patricia Plangman, bola jedna z najvýraznejších a najvýznamnejších amerických spisovateliek. Písala romány a poviedky, no preslávila sa najmä vďaka psychologickým trilerom s prvkami násilia a čierneho humoru. Jej prvý román Strangers on Train (1950, po slovensky vyšiel s názvom Neznámi z expressu, 1971) sa stal literárnou predlohou rovnomenného filmu Alfreda Hitchcocka; známa je tiež literárna postava vraha Toma Ripleyho, ktorá vystupuje v niekoľkých Highsmithovej knihách, z ktorých najznámejší, najmä vďaka filmovému spracovaniu, je román Talent pána Ripleyho (The Talented Mr Ripley, 1955). Patricia Highsmith napísala 22 románov a celkovo sa na motívy jej kníh nakrútilo vyše 40 filmov. Literárna kritika dodnes polemizuje o tom, či má autorku vnímať ako predstaviteľku literárneho popu, alebo vážneho umenia; v mladosti písala dokonca aj scenáre komiksov. Jej životopisci ju opísali ako samotársku, obsesívnu, mizantropickú, krutú alkoholičku. Bola však známa svojím vorkoholizmom a láskou k zvieratám – zbožňovala mačky a v záhrade chovala 300 slimákov.

 

Povedali o knihe

„Naozaj napínavé sú knihy, ktoré vo vás pozvoľna vyvolávajú strach. Akoby vás niekto chytil za ruku a ťahal k útesu... tak píše Patricia Highsmith.“

Gilian Flynn, autorka knihy Stratené dievča

 

„Tom Ripley je jedna z najzaujímavejších literárnych postáv.“

Anthony Minghella, režisér filmu Talentovaný pán Ripley

 

„Patricia Highsmith vytvorila svoj vlastný svet, iracionálny a klaustrofobický, a preto nás vždy, keď doň vstúpime, premkne pocit bezprostredného ohrozenia.“

Grahame Greene

 

 

 

 

 

 

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.