Vráťte mi moju dcéru

Osemnásťročná francúzska židovka Candice sa počas prázdninového pobytu v Londýne zamiluje do princa Saddáma, člena saudskoarabskej kráľovskej rodiny.


Oboch spája vášnivá láska, zásadné kultúrne aj náboženské rozdiely však ich vzťahu neprajú… Začítajte sa do skutočného príbehu Vráťte mi moju dcéru.

V roku 2001 sa Candice a princovi Saddámovi narodí dcéra Haya. Netrvá dlho a Candicin rozprávkový princ odhalí svoju pravú tvár. Naivná mladá žena roky znáša jeho nadvládu, násilie, až ju jedného dňa hrubo odtrhne od jej dcéry a uväzní v paláci.

Pomocou francúzskeho ministerstva zahraničných vecí sa Candice dostáva von z krajiny, v ktorej jej hrozí trest smrti, a púšťa sa do neľahkého boja o dieťa. Šanca je mizivá, úrady majú zviazané ruky, proti nim stojí člen váženej kráľovskej rodiny.

Áno, milovala som toho muža. Rozmaznávala som ho, chcela som byť jeho milenkou, priateľkou, sestrou. Aby som si ho udržala, zo strachu, že ho stratím, súhlasila som so všeličím, čo by som predtým neakceptovala. Aj ten muž ma hlboko miloval, dodnes som o tom presvedčená. Dal mi najkrajší dar na svete: moju dcéru.

A potom mi ju zobral.

Keď som ho stretla, bola som veľmi mladá, ešte som nemala ani dvadsať rokov. Nebola som ešte celkom dospelá. Ospravedlňuje to moju prílišnú dôverčivosť? Rada by som verila, že áno, aspoň by som sa menej obviňovala. A lepšie by ste pochopili obrovské chyby, ktorých som sa dopustila. Nepochybne ma budete považovať za veľmi naivnú. Možno dokonca hlúpu. Poviete si, že som stratila akúkoľvek súdnosť. Niektorí mi budú vyčítať, že som sa dala ponižovať, iní zasa, že som zle chránila svoju dcéru, napokon sa nájdu aj takí, čo si povedia, že som dostala to, čo som si zaslúžila. Všetky tie výčitky som si už nespočetne často adresovala sama sebe.


Kniha Vráťte mi moju dcéru pritom vznikol úplnou náhodou. „V auguste 2010 Candice s bratom večerali v parížskej reštaurácii,“ spomína novinár Jean-Claude Elfacssi, ktorý jej napokon pomohol s písaním knihy. „Počas večere sa mu zverila s tým, v akom zmätku a skľúčenosti žije, odkedy jej uniesli osemročnú dcéru Hayu. Moja priateľka sedela pri vedľajšom stole a vypočula si celý ich rozhovor, až kým nezaznelo:

„Je to škandál, ministerstvo nič nerobí. Čo keby sme zalarmovali tlač?“

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.