Nový Horst prevalcoval nórske kníhkupectvá

Napísal Premedia 17. október 2015

V slovenčine zatiaľ vyšli posledné štyri prípady inšpektora Wistinga, ktorými sa autor presadil aj v zahraničí – od románu Na zimu zatvorené,...


... ktorý získal Cenu nórskych kníhkupcov za najlepšiu knihu roka, cez Poľovné psy, ktoré pozbierali všetky dôležité severské ceny za detektívku, veľmi kladne hodnotenú a zrejme zatiaľ najdynamickejšiu knihu Jaskynný muž až po novinku Zaslepenosť.

 Sofie Lundová sa spolu so svojou ročnou dcérkou nasťahuje do domu, ktorý zdedila po dedkovi, obávanom starom kriminálnikovi. Jediné, čo vo vyprázdnenej vile ostane, je zamknutý sejf v pivnici. To, čo sa v ňom nachádza, prekvapí nielen Sofie, ale aj larvických vyšetrovateľov.
Netušená pozostalosť rozpúta lavínu udalostí a hlavný inšpektor William Wisting má náhle plné ruky práce nielen s nevyriešeným prípadom nezvestného taxikára, ale aj s vyšetrovaním vraha, ktorý zabil mladé dievča v cudzom okrsku.

Starnúci vyšetrovateľ pochybuje o svojich uzáveroch aj o zdanlivo nepriestrelných dôkazoch. Keď vycúva zo slepej uličky, aby sa na zločiny pozrel z iného uhla pohľadu, ocitá v neľahkej situácii: je nútený ísť proti vlastným kolegom, ak chce byť lojálny voči obetiam a predovšetkým voči pravde.


Nová kniha v detektívnej sérii o Williamovi Wistingovi prišla po dvojročnej prestávke a bol to okamžitý úspech – zatiaľ najlepšie čitateľské hodnotenia a dva letné mesiace na vrchole nórskeho rebríčka. Kniha Zaslepenosť vyšla teraz aj v slovenčine a je celkovo desiatym prípadom inšpektora.

„Zásah do čierneho.“

Svend Einar Hansen, Østlands-posten


Je to prvá kniha, ktorú Jørn Lier Horst napísal ako spisovateľ na plný úväzok. Nezdá sa však, že by jeho odchod z policajného zboru uškodil jeho štýlu.
Inšpektor Wisting prekonáva určitý vývoj – podobne ako spisovateľ, ktorý v rozhovoroch s novinármi priznal, že ho šokuje, ako sa zmenila kriminalita aj postoj ľudí k nej. Hrubé násilie, ktoré ide ruka v ruke s neochotou svedkov vypovedať, pripraví ťažké chvíle aj inšpektorovi a jeho kolegom.


Viac mrazivých príbehov z drsného severu
nájdete na www.severskekrimi.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.