Román, ktorý zmení literatúru

Strhujúco napínavý román Nočný film autorky Marishe Pessl, ktorý nedávno vyšiel vo Vydavateľstve SLOVART, označilo viacero prestížnych amerických denníkov za najlepšiu knihu roku.


Triler, ktorý sa krátko po vydaní stal bestsellerom, je skvelým príkladom toho, akým smerom sa (zrejme) bude uberať knižná tvorba v budúcnosti.

„Toto je moment, na ktorý literárny svet čakal.“ Wall Street Journal 

Príbeh sa začína smrťou mladej klaviristky Ashley, ktorú polícia označí za samovraždu.  Mŕtve dievča je však dcérou kultového režiséra Stanislasa Cordovu, ktorého temné a násilné filmy sú záhadou. Investigatívny novinár Scott McGrath sa  po rokoch znova pustí do odhaľovania filmárovho desivého, hypnotického sveta. Pokúša sa odhaliť pravdu o jeho zločinoch, je totiž presvedčený, že za jeho novinárskym fiaskom v minulosti bol sám Cordova.

Marisha Pessl vytvorila okolo svojej knihy samostatný svet. Na niektorých stranách v knihe Nočný film je grafický symbol, ktorý keď sa načíta cez špeciálnu aplikáciu v telefóne, tak sa čitateľovi zobrazí doplňujúci obsah k príbehu: napríklad hudba, ktorú postava v knihe počúva alebo plagáty k filmom, o ktorých sa píše v danej kapitole. Text je doplnený aj o faksimile dokumentov, napríklad zdravotnej karty, fotogalérie k novinovému článku alebo print screen webovej stránky, vďaka ktorým sa postupne skladá temná mozaika filmára Cordovu a jeho rodiny. Možnosti využitia multimediálneho obsahu sú neobmedzené a určite ich čaru podľahnú mnohí iní autori.

Foto: Slovart, cena: 14,95 EUR

O autorke:

Marisha Pessl (1977) vyštudovala televíznu a filmovú tvorbu ako aj súčasnú literatúru. Preslávila sa debutom Special Topics in Calamity Physics (Vydavateľstvo SLOVART pripravuje preklad), ktorý kritika aj čitatelia prijali veľmi pozitívne; podľa New York Times to bola jedna z desiatich najlepších kníh roka. Viac o autorke a interaktívnom obsahu Nočného filmu sa dočítate tu: http://marishapessl.com/night-film/

Recenziu Nočného filmu si môžete prečítť na blogu Denníka N pod názvom Knižné tipy: Kniha, o ktorej všetci hovoria. Ale nie u nás.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.