Ako byť dievčaťom

Napísal Albatros Media SK, CooBoo 10. október 2021

„Ak má nejaká kniha skutočne pozitívny odkaz pre mladých ľudí, tak je to táto,“ napísali o románe Ako byť dievčaťom v denníku USA Today. Príbeh stredoškoláčky Marin, ktorá sa stane objektom záujmu obľúbeného učiteľa, je silným odkazom v ére po #MeToo a mali by si ju prečítať všetky dievčatá.

Román o tom, že dievčatá a mladé ženy stále čelia útokom a stretávajú sa so sexistickými sociálnymi normami, práve vychádza v slovenskom preklade Denisy Ghaniovej vo vydavateľstve CooBoo.

„Ľahké čítanie o ťažkej téme,“ uviedol rešpektovaný portál Kirkus. „Kniha prináša pohľad na „neškodný“ druh mizogýnie, ktorá je v našich každodenných životoch taká bežná a zakorenená, že ju nie vždy okamžite rozoznáme,“ doplnili v The New York Times Book Review.

Knihu Ako byť dievčaťom napísalo duo špičkových autoriek Candance Bushnell a Katie Cotugno. Bushnell sa preslávila po celom svete seriálom Sex v meste, ktorý vznikol na základe jej stĺpčekov v novinách New York Observer, Cotugno je autorkou viacerých zamilovaných bestsellerov. Obe spisovateľky, ktoré majú na svojom konte viacero literárnych cien, spojili svoje sily, aby napísali príbeh o nástrahách, ktorým čelia mnohé dievčatá a často nevedia, ako sa s nimi vyrovnať.

To zažíva aj hlavná hrdinka knihy, stredoškoláčka Marin. Vždy bola vzornou žiačkou, no potom jej zbožňovaný učiteľ zašiel priďaleko. Stačí jeden nevyžiadaný bozk a jej bezstarostný život sa rozpadne. Keď o tom napíše článok do školských novín, vykašlú sa na ňu kamoši, frajer a nespravodlivo príde aj o dobré známky. Nevzdáva sa však – práve naopak! Založí feministický čitateľský klub a nájde spojencov tam, kde to nečakala. A postupne prichádza na to, ako byť dievčaťom, a nie bábkou v rukách ostatných.

„Marinina premena na úprimnú mladú aktivistu bude určite tínedžerky inšpirovať,“ napísali v School Library Journal. „Tento strhujúci príbeh, plný odkazov na popkultúru, nabáda čitateľov, aby sa postavili proti každodenným nespravodlivostiam.“ Podľa Associated Press je román Ako byť dievčaťom strhujúcim a pútavým čítaním plným dynamických postáv. „Aj keď Marinin boj je niečo, čo naozaj nechceme, je aj skúsenosťou, s akou sa, bohužiaľ, stretáva a bude stretávať mnoho dievčat a žien. Silný príbeh dievčaťa odhodlaného prinútiť ostatných, aby sa jej pozreli do očí a počúvali ju.“

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.