Severská krimi od slovenského autora

Vo Vydavateľstve SLOVART vychádza pod názvom Tupilak - Severský posol smrti tretí detektívny román slovenského autora Marka Thelena. Podobne ako v predošlých dvoch knihách Dlhé tiene KaribikuKrvavá karikatúra, aj tento príbeh je inšpirovaný prípadmi, na ktorých sa autor podieľal ako bezpečnostný expert.

Pripravte sa na nečakané odhalenia, poriadne dávky adrenalínu a putovanie s detektívom Martinský‎m po Islande a ďalších zaujímav‎ých miestach sveta.

Majiteľ slovenskej IT spoločnosti je podozrivý z vraždy kolegyne. Aby to nebolo jednoduché, vraždilo sa na Islande, kam sa vedenie firmy vybralo na výlet. Zhodou okolností v čase, keď sa k životu prebrala sopka Eyjafjallajökull, čo pátranie ešte komplikuje. Ale aký by mal majiteľ firmy motív? Na požiadanie manželky podozrivého sa do pátrania zapojí aj detektív Martinský. Vyšetrovanie ho privedie na naozaj neočakávané miesta a odhalí prepojenia biznisu s organizovaným zločinom. A na začiatku to pritom vyzeralo ako „obyčajný“ zločin z vášne...

Aj v tejto knihe Martinský pomáha Slovákovi v zahraničí, ktorý sa ocitol v núdzi. Rozdiel oproti predchádzajúcim dvom knihám je, že hlavný hrdina sa podieľa na vyšetrovaní vraždy, pričom využíva aj znalosti v profilovaní páchateľov. Autor do deja zakomponoval aj svoje obľúbené bojové umenie Wing Chun. Sám autor sa vyjadril, že podľa neho tento triler taktiež trochu odzrkadľuje atmosféru v dnešnom svete, keď záleží viac na kšeftoch a peniazoch, ako na živote: „Tupilaka najlepšie vystihuje citát od Mahátma Gándhiho, ktorý som použil v úvode knihy. ´Veci, ktoré nás zničia: politika bez princípu, potešenie bez svedomia, bohatstvo bez práce, poznanie bez charakteru, podnikanie bez morálky, veda bez ľudskosti a zbožná úcta bez ochoty obetovať sa.´

Spýtali sme sa Marka Thelena, nakoľko sú deje v knihe inšpirované skutočnosťou: “Percentuálne to presne neviem vyjadriť. Jednoducho ide o mix viacerých skutočných prípadov a udalostí, ktoré som spojil s vlastnou fikciou. Niektoré osoby žijúce na Slovensku, Islande, Francúzsku a ďalších krajinách spomenutých v románe si budú vedieť presne predstaviť, čo pod tým myslím.”

Autora motivovali k zasadeniu deja na Island viaceré cesty na tento nádherný ostrov ohňa a ľadu a aj spolupráca s islandskou políciu Lögreglan. Ako sa podarilo autorovi skĺbiť písanie a prácu: “Ide to ruka v ruke. Väčšinu svojho pracovného času venujem bezpečnostným analýzam v teréne alebo za stolom. Medzi ne patrí aj profilovanie páchateľov a prediktívne profilovanie teroristov. Okrem toho trénujem bezpečnostné zložky. Toto všetko mi vytvára živnú pôdu pre inšpiratívne písanie. Na druhej strane pri písaní detektívok niekedy prídem na to, ako by sa dala lepšie vykonávať samotná práca.”

Tupilak je v grónskej mytológii Inuitov posol smrti, ktorého vytvorili šamani na zničenie nepriateľa. Ale kto je ten nepriateľ? Podarí sa to odhaliť detektívovi Martinskému?

O autorovi:

Marko Thelen  sa rozhodol vystupovať pod pseudonymom, keďže aktívne pôsobí ako expert pre vnútornú bezpečnosť. Úzko spolupracuje s viacerými bezpečnostnými zložkami, Interpolom, Europolom a európskymi inštitúciami. Svoju kariéru začal bojom proti obchodovaniu s ľuďmi. Dlhšiu dobu sa už venuje oblasti terorizmu, organizovanému zločinu a environmentálnej kriminalite. Vďaka svojej práci sa stal vášnivým svetobežníkom a precestoval väčšinu kontinentov. Jeho najobľúbenejšou krajinou je Francúzsko vrátane všetkých jeho zámorských území. Zamiloval si aj Island, Grónsko a Juhovýchodnú Áziu. Na svojich cestách sa často stretáva so skutočnosťami, ktoré sa nás všetkých týkajú, a preto sa rozhodol na ne upozorňovať. Výsledkom jeho aktivít je aj tento krimi román. Vo Vydavateľstve SLOVART mu už vyšli krimi romány Dlhé tiene Karibiku a Krvavá karikatúra. Pre viac informácií, videí a súťaží navštívte autorov profil.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.