Bratislava (ne)plánované mesto

Pod súčasný stav väčšiny miest sa podpísal organický vývoj ako aj viac či menej úspešné plánovanie. Exemplárnym príkladom takéhoto mesta je Bratislava. Jej dnešnú podobu rozhodujúcim spôsobom formovali pokusy moderného urbanizmu o riadený rozvoj.

Autorský tím v zložení Henrieta Moravčíková, Peter Szalay, Katarína Haberlandová, Laura Krišteková a Monika Bočková sa tomuto fenoménu venujú v knihe Bratislava (ne)plánované mesto. Rozoberajú súvislosti, ktoré plánovanie hlavného mesta ovplyvnili, aj dôsledky jeho fragmentovanej realizácie.

Autorky a autor predstavia publikáciu, ktorá vyšla koncom roka vo Vydavateľstve SLOVART, na besede v bratislavskom kníhkupectve Artforum. Online záznam z podujatia, ktoré moderuje Michal Hvorecký, si môžete pozrieť na facebooku kníhkupectva v utorok 23. februára o 18:00.

Publikácia Bratislava (ne)plánované mesto je súčasťou projektu „Nezamýšľané mesto: Architektonické a urbanistické koncepcie 19. a 20. storočia v mestskej štruktúre Bratislavy“, ktorému sa venovalo Oddelenie architektúry Historického ústavu Slovenskej akadémie vied. Viac sa o ňom dozviete na stránke register-architektury.sk, kde je k dispozícii aj jedinečná interaktívna mapa s viac ako 170 ikonickými, ale menej známymi stavbami v hlavnom meste.

Publikácia Bratislava (ne)plánované mesto sumarizuje plánovanie a výstavbu Bratislavy v intervale jedného storočia, všíma si urbanistické zámery aj architektonické intervencie, pričom sa snaží postihnúť javy a procesy, ktoré sú pre Bratislavu charakteristické a dodnes determinujú jej urbanistickú štruktúru i priestorové vzťahy. Autorský kolektív je presvedčený, že mesto je rovnako výsledkom uplatnenia veľkých plánov ako realizácie spontánnych prejavov stavebných zámerov. V rámci typológie mestských situácií analyzuje vybrané kľúčové miesta mesta. Približuje ich priestorovú premenu v čase a okolnosti, ktoré tieto zmeny podmienili.

Projekt finančne podporila Nadácia mesta Bratislavy a Fond na podporu umenia. Publikácia vznikla v rámci projektu: „(NE)plánovaná Bratislava“.

Dizajn publikácie: David Kalata, Magdalena Scheryová

Fotografie: Olja Triaška Stefanovič

Partnermi online uvedenia, na ktorých profile budete môcť sledovať besedu, sú aj: Denník N kultúra, arch.info, Slovenská akadémia vied, Fakulta architektúry a dizajnu STU, Oddelenie architektúry HÚ SAV a Magazín MAGDA.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.