Vytlačiť túto stránku

André Aciman a jeho lásky na pokračovanie

Napísal Slovart 03. október 2020

Egyptsko-americký spisovateľ André Aciman prichádza so svojou novinkou s názvom Variácie záhad. Autor svetoznámych bestsellerov Daj mi tvoje menoNájdi si ma opäť prináša ľúbostnú tematiku. Je to vášnivý pohľad na rozporuplné vzťahy v piatich príbehoch.

Variácie záhad

Autor, ktorého rukopis je typický jemnocitom a ľahkosťou písania, nám predstavuje Paola. Rodinné vzťahy, aj miesto, kde dospieval, ho formujú z malého chlapca na muža. Počas tohto obdobia postupne spoznáva lásku vo všetkých jej podobách. V piatich príbehoch prechádza viacerými peripetiami a až naivne netuší, čo sa deje s jeho vnútrom. Láska je preňho záhada v mnohých variáciách.

Už úvodné rozprávanie vtiahne čitateľa do talianskeho rybárskeho mestečka, kde detailný a realistický opis prímorského prostredia navodí pocit, akoby mu boli ulice dávno známe. Paolo cez vzťahy s rodičmi odhaľuje kontrastnú romantickú lásku k mužovi – rodinnému priateľovi.  Tento vzťah bol pre hlavnú postavu tak dôležitý, že ovplyvnil aj jeho ďalšie vzplanutia. V nasledujúcich príbehoch sa zamiluje do muža, ktorého stretne na tenisovom kurte a zasiahne ho aj nenaplnená vášeň k jednej Newyorčanke. Napriek rôznym sklamaniam, stratám a túžbam Paolo naďalej odhaľuje záhady romantickej lásky.

Ty si zo mňa urobil toho, kým som dnes, Nan­ni. Nech idem kdekoľvek, spoznám kohokoľvek, túžim po kom­koľvek, konečným meradlom je žiara tvojho svetla. Keby bol môj život loďou, ty by si bol tým, kto vstúpil na palubu a zažal svet­lá, a viac som o tebe nepočul. To všetko mohlo existovať len a len v mojej hlave, a tam to aj zostane. No žil a miloval som len tvojím svetlom.“

André Aciman

Autor je americký spisovateľ a esejista pôvodom z Egypta. Na City University v New Yorku vyučuje komparistiku. Podľa jeho knihy Daj mi tvoje meno bol nakrútený úspešný film, ktorý získal niekoľko významných ocenení vrátane Oscara za najlepší adaptovaný scenár.