Ty krásna, temná Vanessa, podľa Guardianu najkontroverznejšia kniha roka

Napísal Albatros Media Slovensko, Lindeni 06. september 2020

Strhujúci debut výnimočne talentovanej autorky Kate Elizabeth Russellovej popisuje vzťah medzi predčasne vyspelým, napriek tomu neuveriteľne naivným dospievajúcim dievčaťom a jej uhrančivým, no najmä diabolsky manipulatívnym profesorom.

ams_lindeni0920

„Silné a zároveň bolestné čítanie; jedna z najvplyvnejších kníh éry #MeToo,“ označili román Ty krásna temná Vanessa v časopise Vogue. Kniha vychádza 18.9. 2020.

2000. Pätnásťročná Vanessa Wyeová, bystrá a na svoj vek vyspelá študentka, sa zapletie s Jacobom Straneom, skvelým, no deviantným štyridsaťdvaročným učiteľom anglickej literatúry. Neskúsená tínedžerka sa zamiluje a hlboko v sebe potláča odpor a pochybnosti.

2017. Stúpajúca vlna obvinení zo znásilnenia vynáša na povrch utajené zločiny. Stranea obvinia zo sexuálneho obťažovania bývalej študentky, ktorá osloví Vanessu, aby proti nemu tiež svedčila. Mladá žena sa náhle ocitá pred ťažkou voľbou. Má všetko zamlčať a držať sa starého presvedčenia, že sa do vzťahu zapojila dobrovoľne, alebo sa opäť ponoriť do svojej minulosti a všetko prehodnotiť? Je možné, že muž, ktorého milovala a ktorý tvrdil, že zbožňuje len ju, je v skutočnosti vypočítavý netvor?

Kniha, ktorý vyšla len na jar tohto roku, vyvolala hneď vášnivé reakcie. V rešpektovanom Guardiane ju označili za najkontroverznejší román tohto roka a supelatívmi nešetrili ani ďalšie prestížne médiá. Autorka dokonca musela vyvracať obvinenia, že okopírovala iné príbehy. Šablóna podobných zneužívaní je však v mnohých prípadoch veľmi podobná a 35-ročná Kate Elizabeth Russell priznala, že kniha je čiastočne fikcia, no čiastočne aj opis jej osobných zážitkov z mladosti. „Nemyslím si, že by sme mali nútiť obete do toho, aby o svojich traumách rozprávali,“ uviedla na margo svojho románu, ktorým chcela prispeť k tomu, aby sa o téme sexuálneho násilia hovorilo viac a otvorenejšie. „Násilie bude existovať stále, ale jazyk, akým sa o ňom hovorí, sa mení. A okrem toho teraz vzniká množstvo skvelého umenia. To je na začiatok dosť, nie?“

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.