Vytlačiť túto stránku

Nový román Elizabeth Gilbert o slobode, láske a hľadaní šťastia

Napísal Slovart 19. júl 2020

Väčšina čitateliek a čitateľov pozná Elizabeth Gilbert ako autorku knihy Jedz, modli sa a miluj, ktorá ju preslávila aj vďaka rovnomennému filmu. Tvorba americkej spisovateľky je však omnoho rôznorodejšia a v medzičase sa na medzinárodnej literárnej scéne etablovala nielen ako autorka memoárov, ale aj plnohodnotných románov.

V slovenčine najskôr vyšla kniha Podstata všetkých vecí – príbeh vedkyne, ktorá v 19. storočí vďaka štúdiu botaniky preniká do tajov evolúcie a v túžbe po vedomostiach cestuje na druhý koniec sveta.

Ani jej nový román Mesto dievčat sa neodohráva v súčasnosti, ale v 40. rokoch minulého storočia v neodolateľnom prostredí New Yorku. Po tom, čo hlavnú hrdinku Vivian vyhodia z prestížnej univerzity, ocitne sa vo vzrušujúcom svete divadla u svojej tety, ktorá prevádzkuje kabaret Lily Playhouse. Vivian spolu s jednou z tanečníc spoznáva nočný život veľkomesta, osudovo sa zaľúbi do jedného z hercov a nájde svoju vášeň pre kostýmy a módne návrhárstvo. Svoj príbeh nám rozpráva retrospektívne z pohľadu zrelej ženy a neľutuje nič z toho, čo prežila. „V určitom momente svojho života sa každá žena rozhodne, že už ju nebaví sa hanbiť. Po tom sa môže stať tým, kým v skutočnosti naozaj je.“

Román je oslavou ženského priateľstva, kreativity a ako napísala Lisa Taddeo (autorka knihy Tri ženy) „je to vyznanie lásky láske“.

Elizabeth Gilbert je autorka s fascinujúcim životným príbehom, rovnako ako jej hrdinky. Je veľmi aktívna na sociálnych sieťach (na Facebooku má viac ako 1,7 milióna fanúšikov) – píše motivačné texty, má vlastný knižný klub a dáva priestor iným umelkyniam a umelcom.

 

Ohlasy v medzinárodnej tlači

“Úžasný, mnohovrstevný román, ktorý je oslavou ženstva.” - The Guardian

“Príbeh, ktorému prepadnete, so živo vykreslenými, bezočivými ženskými postavami. Kniha plná fascinujúcich historických detailov. Radikálne napísané a osviežujúce čítanie.“ - Sunday Times

“Skvelý text o ženskom priateľstve, túžbe a vplyve, ktorým môže dobrý mentor alebo dobrá mentorka obohatiť život mladej ženy.” - Grazia Summer Reads

 O autorke

Elizabeth Gilbert (1969) sa narodila vo Waterbury v štáte Connecticut. Na univerzite v New Yorku vyštudovala politológiu. Po skončení školy pracovala ako kuchárka, barmanka alebo servírka. Do povedomia čitateľov sa dostala zbierkou poviedok Pútnici (Pilgrims, 1997) a Drsní chlapi (Stern Men, 2000). Medzinárodný úspech dosiahla však najmä vďaka románom Jedz, modli sa a miluj (Eat, Pray, Love, 2006), ktorý bol preložený do viac ako 40 jazykoch a predalo sa z neho 15 miliónov výtlačkov, a Presvedčenie (Committed, 2010). Pozoruhodná je aj jej esejisticky ladená kniha Veľké kúzlo (Big Magic, 2015), v ktorej čitateľom sprostredkovala svoj pohľad na kreativitu. Elizabeth Gilbert bola nominovaná na niekoľko literárnych cien, medzi inými napríklad PEN/Hemingway award, National Book Award alebo Women´s Prize for Fiction.