Vytlačiť túto stránku

Kniha, ktorá sa dá čítať z oboch strán! Vyhrajú cnosti alebo hriechy?

Napísal Slovart 12. júl 2020

Branislav Jobus nemá núdzu o originálnych hrdinov – po muflónovi Ancijášovi, komisárovi Mrodgem a Plajkovi prichádza Štefan Drco. Dámy a páni, zoznámte sa s nešťastníkom, ktorý vyhral v tombole kopu hnoja a teraz sedí na dvore a pozoruje, čo zaujímavé sa tam deje, lebo nevie, čo si s ňou počať.

Zrazu vidí, že nie je sám, čo sa nevie rozkývať k rozhodnutiu. Kohút Fifinbrus sa rozhoduje medzi pýchou a pokorou, pavúk Motaj medzi lakomstvom a štedrosťou, komári Mirnix a Dirnix medzi zradou a vernosťou.

Knižka Ako Štefan Drco vyhral kopu hnoja sa hrá s motívom cností a hriechov a to nielen v texte, ale aj tým ako je graficky upravená a vytlačená. Dá sa čítať obojstranne a každý príbeh má dva konce – jeden, keď si postava vyberie napríklad vernosť, striedmosť alebo pracovitosť, a druhý, keď sa rozhodne pre zradu, prejedanie alebo lenivosť.

Fanúšikovia detských kníh Braňa Jobusa sa však nemusia báť, že by knižka bola príliš vážna – nechýba v nej všadeprítomný autorov humor, ktorý podčiarkujú aj vtipné ilustrácie Martina Ondrušeka.

Celosvetové uvedenie tejto knižnej novinky urobí Braňo Jobus na košickom festivale detskej knihy Punktík – srdečne pozývame všetky deti a ich rodičov v sobotu 18. júla do Tabačky.

O autorovi

Branislav Jobus je slovenský spevák, hudobník a spisovateľ. Literárne debutoval v roku 2006 rozprávkovou knihou Láskavé rozprávky. V roku 2008 napísal knihu pre dospelých Až na vrchol. Ďalším literárnym počinom bola kniha Zázračné rozprávky (2009). O rok neskôr vyšla Jobusovi kniha, rozprávkové leporelo Na výlete do vesmíru (Agentúra Pohoda), ale aj audiokniha Láskavé rozprávky. Medzi jeho najúspešnejšie tituly patria knihy o Muflónovi Ancijášovi, rozprávky Zvon či Zberný dvor. Jeho najnovšou rozprávkou je obojstranná kniha o cnostiach a hriechoch Ako Štefan Drco vyhral kopu hnoja