Vytlačiť túto stránku

Ohurujúce vydanie kulktového Zaklínača od Andrzeja Sapkowského

Napísal Albatros Media 27. jún 2020

Knižná predloha seriálového hitu Zaklínač od jedného z najrešpektovanejších autorov fantasy literatúry Andrzeja Sapkowskeho práve vychádza vo vydavateľstve Lindeni v novom vydaní s krásnymi novými obálkami.

Prvé tri knihy - Posledné želanie, Meč osudu a Krv elfov - už nájdete na pultoch kníhkupectiev, ďalšie vyjdú v priebehu tohto roka.

„Pripraviť nové vydanie bol kus roboty, preto z neho máme obrovskú radosť. Konečne sú prvé tri diely vonku – u ž len doraziť štvrtý, piaty, šiesty, siedmy a ôsmy diel a k tomu kompletný box na Vianoce a máme hotovo. Dúfam, že týmto nielen ukojíme túžbu slovenských fanúšikov po hodnotnom vydaní, ale že oslovíme a zaujmeme aj nových čitateľov,“ teší sa Erik Fazekaš, šéfredaktor vydavateľského domu Albatros Media Slovakia. „Som rád, že zatiaľ prevažujú len pozitívne reakcie. Ale bol to boj,“ hovorí o výbere nových obálok. „Nie každému u nás sa pozdávali, no nakoniec redakcia dokázala presvedčiť zvyšok firmy, aby jej dôverovali a výsledok je dokonalý. Vyhrali sme sa s vizuálom do úplných detailov a výsledkom je kniha, na ktorú budete v poličke hrdí.“

„Je to jednoducho fenomenálna knižná séria, svetový hit a kultovka žánrovej aj mainstreamovej literatúry,“ dodáva redaktorka a odborníčka na žánrovú literatúru Eva Piarová. „Nové vydanie je skutočne luxusné a ohurujúce. Vidno, že sa ho chopili profesionáli a zároveň fanúšikovia sveta Andrzeja Sapkowskeho. Krásne obálky vytvoril grafik Jakub Šimjak, nádhernú mapu, skrývajúcu sa v každej knihe, etablovaný slovenský umelec Brian Terrero, preklad Karola Chmela, ktorého si vybral sám Sapkowski, prešiel revíziou a všetko sa to skrýva v pevnej väzbe s prebalom. Čitateľom nezostáva nič iné, len si doplniť knižnicu o tento must-have kúsok.“

Dnes už 71-ročný Poliak je považovaný za jedného z najlepších autorov fantasy. Sapkowski, držiteľ ceny World Fantasy Award za celoživotný prínos, vytvoril svojimi poviedkami o tajomnom zaklínačovi celosvetový fenomén, ktorý okrem knižných pultov a herných konzol dobyl aj televízne obrazovky fanúšikov po celom svete. Prvé dve knihy sú pritom postavené na poviedkach, tretia s názvom Krv elfov je románovým pokračovaním poviedok a skutočným začiatkom tejto fenomenálnej ságy.

Geralt z Rivie - bielovlasý zaklínač, majster meča a umenia zabíjať - má v živote len jeden cieľ a obživu – zbavovať svet príšer. Odveké zaklínačské umenie chráni ľudstvo pred tými najodpornejšími stvoreniami. Na svojej dlhej púti však Geralt zistí, že zlo sa často ukrýva práve v ľuďoch, intrigách a nenávisti. Zaklínač si preto vždy vyberá cestu rozumu a snaží sa v sebe zadusiť akékoľvek city. Nie vždy sa mu to však darí.

Každú knihu z osemdielnej série odporúčajú iní traja ľudia - jeden zahraničný recenzent a dvaja Slováci - jeden zo „starej“ fanúšikovskej základne a druhý z „dorastajúcej“ generácie. „Táto knižná séria vás pohltí. Doslova,“ napísali na populárnom serveri BuzzFeed. „Sapkowskeho cyklus o zaklínačovi je jedným z vrcholných diel žánru, esenciálna fantasy, ktorá sa zrodila v poviedkach ako Howardov Conan a zavŕšila sa v epickej ságe ako Tolkienov Pán prsteňov. Zaklínač je dôstojným partnerom oboch, už obstál v skúške časom. Séria, ktorá je súčasťou veľkej literatúry bez ohľadu na žáner,“ nadšene hovorí o diele vysokoškolský pedagóg a odborník na popkultúru Juraj Malíček. „Keď sa začítate, rýchlo pochopíte, prečo ide o kultovú záležitosť. Geralt a jeho ansámbel kamošov a príšer si získajú každého, aj keď nie je skalným fanúšikom žánroviek. Nechápem, ako som to mohla tak dlho obchádzať. Eňo ňuňo!“ dodáva Zuzka Timuľaková za mladú generáciu recenzentov.