Vytlačiť túto stránku

Nový román autorky Príbehu služobníčky o nevyriešenej vražde

Napísal Slovart 03. máj 2020

V románe Volali ma Grace sa kanadská autorka Margaret Atwood inšpirovala skutočným príbehom z 19. storočia. V roku 1843 obvinili dvoch sluhov – mladú Grace Marksovú a Jamesa McDermotta – z vraždy ich zamestnávateľa Thomasa Kinneara a jeho domácej.

Dievča odsúdili na doživotie, McDermotta obesili. No Grace tvrdí, že sa na udalosť, ktorá jej navždy zmenila život, vôbec nepamätá. Niektorí si myslia, že Grace je nevinná, iní sú presvedčení, že je stelesnením zla. Úlohy zhodnotiť Gracein stav sa ujme Dr. Simon Jordan – psychológ, odborník na stratu pamäti. Usiluje sa preniknúť do jej mysle a zostať nezaujatý, no pritom sa čoraz viac zaplieta do jej príbehu. Naozaj bola len nevedomá spolupáchateľka alebo je to chladnokrvná vrahyňa?

Román Volali ma Grace sa dostal do užšieho výberu Bookerovej ceny a Orange Prize, a je – rovnako ako Príbeh služobníčky – literárnou predlohou úspešného seriálu Alias Grace spoločnosti Netflix. V slovenskom jazyku vychádza v preklade Jany Juráňovej vo Vydavateľstve SLOVART. 

Ohlasy v medzinárodnej tlači

„Kniha, ktorá sa číta ľahko ako žánrová literatúra, no pôsobí ako klasické dielo. “ Washington Post Book World

„Úchvatný román plný dôvtipu, súcitu, pochopenia, poetických obrazov, konkrétnych opisov doby aj miest, podmanivý a vťahujúci do deja.“ Houston Chronicle

„Margaret Atwood nám dáva všetko, čo má dobrá kniha mať: napätie, tajomstvo, príjemné vzrušenie a skvele vymyslené prostredie deja, ktoré nikdy nenudí.“ St. Louis Post-Dispatch

„Vrahyňa či obeť? Atwoodovej Grace je skvelá spoločníčka.“ People

„Temný, fascinujúci román.“ Time

O autorke

Margaret Atwood (1939) je najvýznamnejšia a najznámejšia kanadská spisovateľka, poetka, scenáristka, literárna kritička a feministická aktivistka. Jej diela sú hodnotené ako umelecky precízne, prenikavo inteligentné, autorka v nich potvrdzuje, že sa dokáže skvelo vcítiť do zložitej psychiky modernej ženy. Napísala viac ako štyridsať kníh, okrem románov aj básne, eseje, knihy pre deti a sci-fi, jej diela boli preložené do vyše dvadsiatich jazykov, niektoré boli aj sfilmované. Medzi jej najznámejšie romány patria Edible Woman (1969), Lady Oracle (1976), Catʼs Eye (1988), Nevesta zbojníčka (The Robber Bride, 1993) alebo Volali ma Grace (Alias Grace, 1996). Za román Blind Assassin získala v roku 2000 Bookerovu cenu. Podľa knihy Príbeh služobníčky (1985) bol nakrútený úspešný seriál, v roku 2017 ocenený Zlatým glóbusom. V roku 2019 vydala voľné pokračovanie The Testaments, ktorého preklad pripravujeme vo Vydavateľstve SLOVART. Po slovensky vyšli aj jej knihy Nevesta zbojníčkaVynáranie (Surfacing, 1972).