Vytlačiť túto stránku

Najsilnejšie dievča na svete oslavuje

Napísal Slovart 25. apríl 2020

Od prvého vydania legendárnej knihy o prostorekej Pippi ubehlo neuveriteľných 75 rokov. Ale ako vlastne vznikla? Choroba pripútala malú dcéru Astrid Lindgrenovej na lôžko, nudu jej mala zaháňať práve mama. Stále jej pílila uši, aby jej rozprávala nejaký príbeh. „Ale o kom ti mám porozprávať?“ pýtala sa Astrid. „O Pippi Dlhej pančuche!“

„Budeme oslavovať, až sa celá vila Vilôčka bude otriasať v základoch.“ – Pippi Dlhá pančucha

V  príbehoch červenovlasej hrdinky pokračovala mnohé roky. Do knižnej podoby ich prepísala pri príležitosti desiatych narodenín dcéry Karin a aj preto, že si vyvrtla členok a mala na tvorbu čas. V prvom vydavateľstve ju však odmietli. Kniha bola príliš kontroverzná, vydavateľ sa bál, že Pippi bude mať na deti zlý vplyv. Šťastie mala až na druhý pokus. Odvtedy boli príbehy Pippi Dlhej pančuchy preložené po celom svete do 77 jazykov. V slovenčine vyšli všetky tri častiPippi Dlhá Pančucha, Pippi nastupuje na loď Pippi Dlhá pančucha v Tichomorí – v preklade Jarmily Cihovej a s ilustráciami Ingrid Vang Nymanovej.

Ak patríte k oddaným fanúšikom Pippi, určite by vám nemali ujsť ani ostatné príbehy Astrid Lindgrenovej.

Emil z Lönnebergy vždy niečo vyparatí. Ale fakt za to nemôže. Jednoducho sa to tak stane. Za trest sa vždy musí zavrieť do kôlničky. A tam mu neostáva nič iné, ako vyrezávať si z dreva.

Deti z Bullerbynu – to sú Lasse, Bosse, Lisa, Olle, Anna a Britta a zažívajú všetko, čo len deti môžu zažiť! Dobrodružstvá, hry, šarvátky aj hádky. Nudiť sa s nimi určite nebudete.

Kalle Blomkvist je najlepší pátrač všetkých čias a to má len 13 rokov! Neexistuje prípad, ktorý by nevyriešil. Ak milujete záhady a dobrodružstvo, táto séria je pre vás stvorená!

Karlsson zo strechy – niekedy je život úplne na nič, aj keď ste malý chlapec. Vtedy však stačí vyjsť na strechu, tam môžete stretnúť kamaráta ako je Karlsson. Má rád fašírky a je veľký figliar, no najlepšie na ňom je, že dokáže lietať. S Karlssonom zažijete v troch knihách množstvo zábavy.

Mio, môj Mio je dojemný príbeh chlapca, ktorý sa na svete cíti celkom sám a vyberie sa do čarovnej krajiny hľadať svojho otca. Otec, ktorého nájde, je kráľ a jeho kráľovstvo treba zachrániť pred zákernými nepriateľmi.

Nezabudnuteľné Leto na ostrove Saltkråkan prežije roztržitý spisovateľ Melker so svojimi štyrmi deťmi. Na ostrove žije iba pár domorodcov a niekoľko letných hostí. Štokholmská rodinka sa tu stretáva so svojráznymi obyvateľmi ostrova.

Príbehy Pippi, Emila a detí z Bullerbynu už môžete počúvať aj vo forme audiokníh.

Astrid Lindgrenová (1907 – 2002)

Najslávnejšia švédska autorka napísala 75 kníh, ktoré boli preložené do viac ako 100 jazykov. Každý rok vychádzajú jej knihy, za ktoré získala nespočetné množstvo ocenení, nanovo po celom svete. Vo Švédsku sa počas svojho života veľmi aktívne zapájala do verejného života a angažovala sa napríklad v oblasti ochrany práv zvierat. Viac ako 24 rokov pracovala ako redaktorka literatúry pre deti a vydavateľstvo, kde sa venovala detským titulom, sa stalo veľmi úspešným. O jej zážitkoch počas druhej svetovej vojny vyšla vo Vydavateľstve SLOVART kniha Denníky 1939 – 1945.