Vytlačiť túto stránku

Autor Vydavateľstva SLOVART doma v karanténe – Juraj Červenák

Napísal Slovart 19. apríl 2020

Knižne debutoval v roku 1993, odvtedy vydal vyše 30 kníh. Presadil sa ako autor historickej fantasy so slovanskými motívmi, v súčasnosti sa venuje najmä historickým príbehom a detektívkam. Cyklus Černokňažník sa odohráva na začiatku 9. storočia počas bojov s Avarmi a utvárania prvých slovanských kniežatstiev.

slovart_jurajcervenak

Dvojdielny román Bivoj umiestňuje príbehy zo Starých povestí českých do reálneho priestoru a kontextu na sklonku 7. storočia. Trilógia Bohatier sleduje osudy hrdinov ruských bylín počas výbojov kyjevského kniežaťa Svjatoslava.
V slovenčine publikoval Červenák viacero poviedok v časopise Fantázia, ako aj román na pokračovanie Sekera z bronzu, rúno zo zlata, v ktorom sa bájni Argonauti plavia po Dunaji až na územie dnešného Slovenska.
Autorovu tvorbu charakterizuje postupný odklon od rýdzej mytologickej fantasy k historickému románu. Svedčí o tom najmä románová séria o protitureckých vojnách Dobrodružstvá kapitána Báthoryho (Strážcovia Varadína, Brána Irkally, Diablova pevnosť, Železný polmesiac) a cyklus dobových detektívok Stein a Barbarič o vyšetrovaní zločinov za vlády Rudolfa II. Habsburského na prelome 16. a 17. storočia. Jeho romány a poviedky vyšli aj v poľštine, ruštine a angličtine. 

Medzi fungovaním človeka v dobrovoľnej karanténe a spisovateľa na plný úväzok nie je veľký rozdiel, do práce mi to stále trvá len tých pár krokov z postele k počítačovému stolíku s medzipristátím v kuchyni po kýbeľ čaju. Situáciu mi trochu komplikuje fakt, že je so mnou doma aj celá família. Stále. Našťastie v týchto dňoch a týždňoch nepíšem nový text, ale editujem a „korektúrujem“ už dopísaný román Anjel v podsvetí zo série historických detektívok o kapitánovi Steinovi a notárovi Barbaričovi. Kniha má vyše 400 strán, pracoval som na nej takmer rok a finálne úpravy mi ešte nejaký čas zaberú, takže o zábavu mám postarané.

Školu s dieťaťom nemusím riešiť, tu sa ukazuje byť veľkou výhodou, keď je vaša manželka povolaním učiteľka. Dcérke sa teda starám hlavne o voľnočasové aktivity. Pravidelne chodíme do prírody, v okolí Banskej Štiavnice je našťastie stále dosť miest, kde sa môžete vybrať na prechádzku bez obavy, že stretnete väčšie množstvo kašlúcich a kýchajúcich ľudí. Okrem toho si často kreslíme, pozeráme a počúvame rozprávky a hráme stolové hry – najmä detektívne Cluedo a dobrodružstvo s hľadaním pokladov v starovekej pyramíde Farao.

Knihám, filmom a seriálom venujem asi rovnaké množstvo času ako za normálnych okolností – teda veľa. Istotou je kráľ americkej kriminálky Michael Connelly, po prípadoch Harryho Boscha som sa pustil do jeho série s právnikom Mickeym Hallerom – práve som dočítal Rozsudok ulice a je to kvalita ako vždy. Popri tom finišujem s Křížovou palbou, špičkovou českou krimi od kolegu, „bývalého autora sci-fi a fantasy“ Štěpána Kopřivu. Hneď potom sa pustím do čerstvej Connellyho „boschovky“ Temný plameň. Čo sa týka seriálov, z tohtoročných noviniek odporúčam kingovskú krimi-hororovú adaptáciu Outsider či novú sériu Babylon Berlin – táto vynikajúca záležitosť sa odohráva v Nemecku na prelome 20. a 30. rokov minulého storočia a okrem výživnej detektívnej línie sleduje aj vzostup nacizmu, je veľmi poučné sledovať paralely s dneškom, keď sa pouliční násilníci a „vlastenci z lesa“ cez nenávistnú ideológiu dostávajú na mocenské pozície.

Psychohygiena spočíva najmä v tom, že si človek musí nejako vybojovať čas pre seba. Takisto je dôležité „neopúšťať sa“. Ja osobne teraz vôbec nepijem alkohol, snažím sa rozumne stravovať a viac času strávim na stacionárnom bicykli (forma športu, pri ktorej sa dá sledovať Netflix). Okrem toho som skoro úplne prestal počúvať a pozerať správy a do istej miery som odstrihol aj sociálne siete. Ten príval mätúcich a frustrujúcich informácií je potrebné maximálne eliminovať, je to úplná rakovina na psychiku.