Psík Hugo naučí naše deti, ako byť lepšími ľuďmi

Napísal Lucia Čarná, Ikar 04. apríl 2020

Autora Miša Červeného nemusíme predstavovať najmä fanúšikom športu. Pracuje ako športový redaktor Denníka N a je autorom knihy o Matejovi Tóthovi s názvom Odchýlka. Vo vydavateľstve Ikar mu v týchto dňoch vyšla jeho prvá detská kniha Príhody psíka Huga.

Hugo je malý trochu biely a trochu strakatý výmyselník. Je jemne namyslený, poriadne tvrdohlavý a rád si robí čo chce. Niekedy svojho pána Šimona poriadne neposlúcha, hoci ho má veľmi rád. V knižke Príhody psíka Huga sa však deti dozvedia o jeho živote oveľa viac. Najmä o tom, ako veľa sa Hugo naučí o živote na dvore so svojimi psími kamarátmi. Knižka má aj veľmi pozitívne posolstvo, pretože po každej príhode sa Hugo stáva lepším a pomáha deťom naučiť sa niečo nové, vďaka čomu sa aj oni môžu stať lepšími deťmi.

Knižka Michala Červeného o psíkovi Hugovi je čiastočne autobiografická. Autor mal v minulosti psíka Huga, rovnakej rasy ako je ten knižný a zažíval s ním rôzne dobrodružstvá. Práve tie ho inšpirovali k vytvoreniu knižného príbehu, ktorý budú milovať deti aj dospelí. Knižku nádherne ilustroval Viliam Slaminka. 

O čom je kniha Príhody psíka Huga:

Hugo si na dvore nájde veľa kamarátov, ale aj psích nepriateľov. Každý psík je iný. Starý vlčiak Druid naučí Huga ako si vážiť starších. Nezbedný jazvečík Dodo ho vždy privedie do nejakej šlamastiky. Neznámy nováčik Bleki Hugovi ukáže, že nie vždy si psíky navzájom rozumejú okamžite. Niekedy to chce čas. Ale aj keď pochádzajú každý z inej oblasti, môžu nájsť spoločnú reč a možno sa aj spriateliť. No neexistuje iba jeden dvor, ten na ktorom sa stane Hugo nepísaným vodcom. Sú tu aj iné dvory a psy, ktoré vôbec nestoja o kamarátstvo. A tak Hugo a jeho partia musia čeliť viacerým stretom so zlým bulteriérom Rafom, či s hrdou ratlíčkou Rebekou ale aj mnohými inými psími rasami.  V každom z mnohých príbehov o psej svorke a jej šéfovi Hugovi sa deti dozvedajú nejaké pekné posolstvo či ponaučenie. Snáď neprezradíme príliš, ak povieme, že na konci knihy sa dočkajú šťastného konca. Vďaka knihe sa deti dozvedia, ako si udržať kamaráta, ako sa neposmievať pomalším, ako neodsudzovať niekoho, kto je iný a možno hovorí inou rečou, ako potešiť starých a chorých, či ako sa neporovnávať s ostatnými.

Jednu z príhod psíka Huga si môžete vypočuť tu:

Kniha vychádza vo vydavateľstve IKAR, počet strán 88, MOC 9,90 eur.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.