Bez vody nie je život

Autorka svetového bestselleru Príbeh včiel Maja Lunde prichádza s novou knihou Modrá, ktorá sa venuje nebezpečenstvám spôsobeným nedostatkom vody. Román je druhým titulom v plánovanom „klimatickom kvartete“ a jeho strhujúci príbeh je napísaný očami otca a dcéry. 

Nórska spisovateľka znova sugestívne vykresľuje dystopickú budúcnosť, ktorá sa môže začať oveľa skôr, ako sa nazdávame. Témy, o ktorých Lunde píše, zjavne rezonujú s čitateľkami a čitateľmi na celom svete, lebo jej prvotina Príbeh včiel vyšla v 35 krajinách a získala prestížne ocenenia, ako napríklad Najpredávanejšia kniha v Nemecku roku 2017. Aj druhý román Modrá má opäť veľmi dobré odozvy medzi recenzentami a čitateľmi. Mnohí píšu, že práve takéto knihy nám pomáhajú precítiť a pochopiť rozmer klimatickej hrozby a dôležitosť záchrany planéty.

„V tomto hĺbavom a napínavom románe sa stretávajú dva príbehy o dopadoch klimatickej zmeny... Obidve polovice príbehu sú presvedčivo detailné a znepokojivé, a Lunde ich postupne rafinovane a efektne spojí.“ Kirkus Reviews

O knihe

Modrá je farba vody, ale aj meno plachetnice, ktorú Signe dostane k osemnástym narodeninám. V roku 2017 má Signe 67 rokov a na plachetnici smeruje zo západného pobrežia Nórska do francúzskeho Bordeaux, kde sa má stretnúť s mužom, ktorého kedysi ľúbila. Plaví sa sama, iba so svojimi spomienkami a veľmi zvláštnym nákladom.

David si v roku 2041 myslí, že je primladý, aby bol otcom, a predsa sa o svoju dcérku musí starať sám. Juh Európy už päť rokov sužuje katastrofálne sucho a David s dcérkou hľadajú útočisko v utečeneckom tábore. Nedostatok vody vedie k vážnym konfliktom a situácia vyzerá čoraz beznádejnejšie. Prítomnosť aj budúcnosť sa stretávajú, keď David v opustenej záhrade ďaleko od pobrežia nájde starú plachetnicu.

O autorke

Maja Lunde (1975) je úspešná nórska spisovateľka. Vyštudovala univerzitu v Osle a neskôr pracovala ako mediálna expertka a scenáristka. V Nórsku sa stala známou ako spisovateľka pre deti a mládež. Medzinárodne sa preslávila románom Príbeh včiel (Bienes historie, 2015), z ktorého sa krátko po vydaní stal bestseller a autorka zaň dostala cenu nórskych kníhkupcov. Kniha vyšla vo vyše tridsiatich krajinách a v Nemecku sa stala najpredávanejším titulom roka 2017. Román je prvou knihou pripravovaného voľného štvordielneho cyklu, v ktorom sa autorka zamýšľa nad klimatickými zmenami na Zemi a ich následkami. Druhý román Modrá (Blå) vyšiel v roku 2018 a autorka sa v ňom sústredila na problematiku vodných zdrojov. 

Preklad tejto knihy podporil z verejných zdrojov formou štipendia Fond na podporu umenia.

Táto kniha bola preložená vďaka láskavej podpore Nadácie NORLA (Norwegian Literature Abroad).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.