Vytlačiť túto stránku

Tajný život Salvadora Dalího

Napísal Mária Lešková, Slovenský spisovateľ 12. január 2020

Som génius? Pre Salvadora Dalího je odpoveď jasná: o svojej genialite nikdy nepochy­boval. Kniha Tajný život Salvadora Dalího je svojrázny monument, ktorý si vystaval na vlastnú počesť.

Ak mu aj chýba falošná skromnosť, jeho úprimnosť je nesmierna. Dalí odhaľuje svoje tajomstvá takmer bezohľadným spôsobom. Je to vášnivá a zveličená auto­biografia geniálneho umelca. S nadšením si ju prečítajú nielen jeho milovníci.

Salvador Dalí (1904 – 1989) bol vskutku všestranný umelec – maliar, sochár, grafik, ilustrátor, fotograf, filmár a spisovateľ – a zároveň najznámejší predstaviteľ surrealizmu. Vďaka svojmu experimentovaniu a excentrickosti v tvorbe i v živote sa stal jedným z naj­slávnejších umelcov 20. storočia. Ako osobnosť oplývajúca darom neuveriteľnej predstavivosti a neobyčajne bystrého úsudku bol schopný vnášať do diel nové estetické tendencie. Jeho geniálny talent sa prejavil vo viacerých oblastiach a v mnohých umeleckých dielach, ktoré sa preslávili na celom svete. Na Dalího tvorbu mala značný vplyv jeho životná láska Gala, ktorá bola jeho múzou a spolupracovníčkou neuveriteľných päťdesiat rokov. 

Z francúzskeho originálu Salvador Dali: La vie secre`te de Salvador Dali, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Gallimard, Paris 2002, preložila Vladimíra Komorovská.

Titul TAJNÝ ŽIVOT SALVADORA DALÍHO vychádza na 304  stranách, odporúčaná cena 13,90 €.