Vynikajúce čítanie na dlhé zimné večery

Vydavateľstvo SLOVART prináša skvelé knihy súčasných autorov a autoriek v populárnej edícii MM.  Čitatelia sa môžu tešiť na romány Neviditeľné besy srdca od Johna Boyna a Počúvaj pieseň vetra, Pinball 1973

slovart_mm20

Írsky spisovateľ John Boyne (1971) je slovenskému čitateľovi známy najmä vďaka knihe Chlapec v pásikavom pyžame, podľa ktorej bol nakrútený aj úspešný film. V slovenčine vyšli aj jeho ďalšie romány pre deti Chlapec na vrchole hory, Noe na úteku či Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta.

Neviditeľné besy srdca sú jeho najambicióznejším a podľa niektorých kritikov aj najlepším románom a je to jeho prvá publikácia pre dospelých preložená do slovenčiny. Autor nám opäť priniesol príbeh plný inakosti a príkorí s ňou súvisiacich. Keď šestnásťročnú tehotnú Catherine Gogginovú vyženie farár z rodnej dediny, vyberie sa za novým životom do Dublinu. Keďže je sama a bez prostriedkov, neostáva jej iné, len zveriť narodené dieťa mníškam a dúfať, že mu nájdu vhodnú rodinu. Adoptívni rodičia pomenujú chlapca Cyril a správajú sa k nemu ako k cudziemu. Vďaka nim sa však neskôr stretne s Julianom Woodbeadom, ktorý mu načisto zmení život, lebo sa doňho zaľúbi. Tak sa niekedy v polovici minulého storočia začína strastiplná tragikomická odysea homosexuála v katolíckom Írsku, ktorá sa končí takmer až v súčasnosti.

Pre všetkých milovníkov japonského spisovateľa Harukiho Murakamiho prinášame návrat k jeho ranej tvorbe.

Haruki Murakami si na jar v roku 1978 sadol za kuchynský stôl a začal písať. Napísal dve pozoruhodné novely Počúvaj pieseň vetra a Pinball 1973, ktorými sa začala kariéra jedného z najuznávanejších súčasných spisovateľov. Hrdinovia oboch príbehov o osamelosti, posadnutosti a erotike sú bezmenný rozprávač a jeho priateľ Krysa, stojaci na prahu dospelosti. Aj pre tieto autorove rané prózy sú typické charakteristické znaky jeho neskorších kníh, ktoré sa vyznačujú až surrealistickým vnímaním reality.

Murakamiho debutový román Počúvaj pieseň vetra získal cenu Gunzó, ktorá sa udeľuje mladým spisovateľom. Ďalšie ocenenie, literárnu cenu Noma pre nových autorov, získal za román Hon na ovcu (1982), ktorým sa medzinárodne preslávil. Okrem románov píše aj poviedky a eseje. Dodnes boli jeho knihy preložené do 45 jazykov. Vo Vydavateľstve SLOVART vyšli jeho romány Hon na ovcu, Tancuj, tancuj, tancuj, Kronika vtáčika na kľúčik I - III, Bezfarebný Cukuru Tazaki a roky jeho putovania, Slon mizne a esejisticky ladená próza O čom hovorím, keď hovorím o behaní.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.