Šepkár - najlepší krimiromán desaťročia

Napísal Albatros Media, Lindeni 02. november 2019

"V priebehu rokov som ti veľa ráz vravel, že sa niet čoho báť, že nič také ako netvory neexistuje. Prepáč, že som klamal,“ píše sa v úvode knihy Šepkár, ktorú nielen vo Veľkej Británii označujú za najlepší krimiromán  desaťročia. 

Debut doteraz neznámeho autora Alexa Northa práve vyšiel v slovenskom preklade vo vydavateľstve Lindeni. Román rozpráva príbeh Toma Kennedyho a jeho syna Jakea, ktorí sa zdrvení z nečakanej smrti manželky a mamy presťahujú do zapadnutej dedinky Featherbank, aby začali odznovu. Lenže dedina má temnú minulosť. Pred dvadsiatimi rokmi v nej zvrátený sériový vrah uniesol a zavraždil piatich chlapcov. Zločinca, ktorý sa stal známym ako Šepkár, sa napokon podarilo vypátrať a dostať za mreže. Tom a Jake si, samozrejme, s dávnym zločinom nerobia žiadne starosti a pomaly sa usídľujú v novom dome. Jedného dňa však zmizne ďalší chlapec a Jake sa odrazu začne správať akosi inak. Tvrdí, že za oknom počuje šepot...

Aj keď identita autora je neznáma - pravdepodobne ide o pseudonim - na jeho adresu idú len same chvály. „To, čo vie North najlepšie, je stupňovanie napätia. Spočiatku nenápadne, postupne so zvyšujúcou sa naliehavosťou. Ak sa radi bojíte, Šepkár je niečo pre vás,” napísali v recenzii v New York Times. Autor svetového bestselleru Žena v okne dodáva: “Najskôr je to strašidelné. Potom je to hrozivé. A nakoniec desivé. A potom… ok, drahý čitateľ, potom je to len na tvoje vlastné riziko,” vychvaľuje knihu A. J. Finn. „Je to naozaj ambiciózny triler, ktorý čitateľa dokonale uspokojí. Je to neviditeľný mix diel Harlana Cobena, Stephena Kinga a Thomasa Harrisa. Moja myseľ je z neho ešte stale úplne mimo…” 

Práva na knihu debutujúceho autora boli predané takmer do tridsiatky krajín a v takmer všetkých sa držia v popredí rebríčkov predajnosti. Severoírsky bestsellerový spisovateľ detektívok Steve Cavanagh vie, prečo: „Je to najlepší krimiromán desaťročia!”

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.