Románový pohľad Pavla Rankova do minulosti

Napísal Slovart 27. september 2019

„Pavol Rankov rekapituluje a vzdáva hold. Nekritizuje, na to má svojich hrdinov priveľmi rád. Pripomína však fakt, na ktorý veľmi radi zabúdame: Kým sa zahľadíme do budúcnosti, treba si vyleštiť okuliare a pozrieť sa späť, do voľakedajška.“ – Zuzana Mojžišová pre .týždeň

Uveriteľný a silný román. Veľký.“ - Ľubica Suballyová pre denník SME

Výborná kniha mapujúca nielen dejiny Slovenska, ale aj históriu medziľudských vzťahov a životných hodnôt.“ – Viera, Martinus.sk

Román Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) sa začína presne rok pred prvou svetovou vojnou, ktorý pripravil o život asi sedemdesiat miliónov ľudí. Namiesto veľkých miest, kde sa o všetkom rozhodovalo, sa nachádzame na levickom kúpalisku a zoznamujeme sa s jeho hlavnými postavami – kamarátmi Židom Gabrielom, Čechom Janom, Maďarom Péterom a ich celoživotnou láskou Slovenkou Máriou. 

Tridsať kapitol zachytáva život bežných ľudí, ktorí však mali tú smolu, že ho museli žiť v totalitných zriadeniach založených na nacistickej a neskôr komunistickej ideológii. Za ich osobnými tragédiami často stojí politická situácia: pokusy o likvidáciu židovského obyvateľstva, februárový prevrat a vykonštruované procesy päťdesiatych rokov, august 1968 či emigrácia do Ameriky.

Román prvýkrát vyšiel v roku 2008 vo vydavateľstve Kalligram a autor zaň získal Cenu Európskej únie. Bol spracovaný ako divadelná hra pre Slovenské národné divadlo a pražské Divadlo v Dlouhé. Kniha bola preložená do češtiny, poľštiny aj maďarčiny. 

O autorovi

Pavol Rankov vstúpil do literatúry zbierkami poviedok S odstupom času (1995), My a oni / Oni a my (2001) a V tesnej blízkosti(2004). Prostriedkami fantastickej a absurdnej literatúry v nich skúmal situácie či okolnosti, za akých sa v ľudskom živote prejavuje dobro a zlo, ako tieto entity zdanlivo koexistujú, neskôr súperia a napokon niektorá víťazí. Na túto líniu nadviazal aj svojou poslednou poviedkovou knižkou Na druhej strane (2013). V románoch Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) (2008, 2019) a Matky (2011) sa zaoberal jednotlivcom v spoločensko-historickom súkolí. V roku 2017 vyšiel vo Vydavateľstve SLOVART román zo súčasnosti Miesta, čo nie sú na mape a v roku 2018 román Legenda o jazyku.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.