Vytlačiť túto stránku

Grécky poklad

Napísal Mária Lešková, Slovenský spisovateľ 27. júl 2019

Preslávil sa zbeletrizovanými románmi význačných osobností: umelcov, politikov, intelektuálov... Po výnimočných knihách Smäd po živote a Agónia a extáza vychádza teraz nové vydanie jeho ďalšieho úspešného titulu. Strhujúci príbeh objaviteľa Tróje a Mykén.

Irving Stone v ňom pôsobivo zobrazil životné osudy geniálneho objaviteľa Tróje a Mykén – priekopníka modernej archeológie Heinricha Schliemanna a jeho gréckej manželky Sofie. Jeho názov je Grécky poklad.

Keď sa Heinrich a Sofia zoznámili, bol Schliemann bohatým svetobežníkom, rojkom, ktorý si zaumienil, že objaví Homérovu Tróju. Bol to jeho detský sen, keďže už ako mladý chlapec podľahol čaru Iliady a Odysey a uveril, že mýtická Trója nie je len výplodom básnikovej fantázie. Pre tento životný sen sa mu podarilo nadchnúť aj mladučkú, vzdelanú a bystrú Sofiu, ktorá sa mu stala oporou a aktívnou spolupracovníčkou pri vykopávkach. Predstavitelia oficiálnej vedy Schliemannom opovrhovali, označovali ho za diletanta, no tento húževnatý amatérsky nadšenec napokon vtedajším vedeckým kapacitám dokázal, že mal vo svojich teóriách pravdu. Životný príbeh manželov Schliemannovcov vyrozprávaný aj z pohľadu Sofie, odvážnej, silnej ženy, v ktorej Heinrich našiel svoj „grécky poklad“, je nádherným dôkazom nezlomnosti ľudského ducha, a preto aj dnes môže byť pre nás inšpiráciou.

IRVING STONE úspešný americký spisovateľ, známy najmä svojimi biografickými románmi historických osobností. Zakladateľ niekoľkých literárnych inštitúcií a spolkov bol držiteľom mnohých literárnych cien i čestných doktorátov. Jeho diela boli preložené do vyše štyridsiatich jazykov a viaceré z nich boli aj sfilmované.

Z anglického originálu The Greek Treasure, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Doubleday and Comp., New York 1975, preložil Dušan Janák.

Román GRÉCKY POKLAD  vychádza na 512 stranách, odporúčaná cena 15,90 €.