Vytlačiť túto stránku

Príbeh super hrdinov plechovky, celofánu a alobalu.

Napísal Slovart 14. júl 2019

Pre mnohých ľudí sa končí problém so smeťami v momente, keď ich hodia do koša. V netradičnej knihe Zberný dvor sa práve vtedy príbeh začína. O tom, čo sa udeje s kotúčikom záchodového papiera, s nie úplne čerstvým patizónom aj hliníkovou plechovkou aj o tom, ako išiel celofán s alobalom na vandrovku.

A to nie je všetko. Vďaka múdremu kompótu, ktorý sa dočítal vo vyhodených novinách, ako funguje recyklácia, sa zrodí na zbernom dvore Odpadkový fantóm. Prespáva v kontajneroch alebo v kôpke nezaradeného odpadu a zasiahne vždy tam kde treba a dokonca sa pokúsi zašiť ozónovú dieru. Aj vďaka nemu to na zbernom dvore konečne začne fungovať.

Braňo Jobus prichádza s novou knihou Zberný dvor, a aby bol autentický, počas písania spolupracoval nielen s ilustrátorom Filipom Horníkom, ale aj s firmou  Natur–pack, ktorá sa venuje spracovaniu odpadu. Tá kontrolovala či píše pravdy, a Filip zase zhmotňoval jeho myšlienky do kreslenej podoby. 

Pre výtvarníka bolo ilustrovanie knihy Braňa Jobusa prvou spoluprácou s týmto slovenským detským autorom. A zjavne si veľmi sadli a majú rovnaký zmysel pre humor, lebo dizajnér vznik ilustrácií k novinke opísal takto: 

„Počas ilustrovania knihy, sa mi málokedy stane, že sa mi od smiechu trasú ruky. Ak by ste teda mali výhrady k neostrým kontúram, môže za to Braňo s jeho farebnou fantáziou a skvelým zmyslom pre humor. Sem – tam som si dokonca musel spraviť prestávku a pustiť štetce, aby som sa dosýta vyrehotal. Príbeh mi sadol výnimočne dobre. Postavičky a situácie sú pestré už v opise. Ako ilustrátor som mal teda výbornú pozíciu. V mojej mysli boli obrázky už dávno namaľované.“

O autorovi:

Branislav Jobusje slovenský spevák, hudobník a spisovateľ a asi ho netreba bližšie predstavovať. Na našej hudobnej a aj literárnej scéne je už stálicou. Knižne debutoval v roku 2006 rozprávkovou knihou Láskavé rozprávky. V roku 2008 vydal zatiaľ jedinú knihu pre dospelých Až na vrchola v roku 2009 vyšla kniha Zázračné rozprávky. Po roku uzrela svetlo sveta úspešná séria o Muflónovi Ancijášovi. Najskôr to bol Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda, potom Ako Muflón Ancijáš cestoval na západAko Muflón Ancijáš sľub dodržal a zatiaľ posledným titulom tejto knižnej série je Muflón Ancijáš a mimozemšťan. Okrem roho mu vyšlo rozprávkové leporelo Na výlete do vesmíru, ale aj audio kniha Láskavé rozprávky. Tiež napísal kriminálne rozprávky Komisár Mrodge, knihy Ja nič ja muzikantPlajkoZvon a tiež Žubrienky inštalatérky