O „crohnovi“ literárne – Denník Uršule Crohnovej

Crohnova choroba, chronický zápal tráviacej sústavy, trápi čoraz viac Slovákov. O  gastroenterologických problémoch obvykle nerozprávame na káve, a zároveň nie je bežné ani verejne hovoriť o svojom boji s nevyliečiteľnou chorobou. 

Verona Štrba Škultéty nemá problém ani s jedným. Debutovala len minulý rok knihou Pani Gangstrová a teraz prichádza s novým románom Denník Uršule Crohnovej, ktorý hovorí nielen o chorobe, ale aj o tom, ako choroba poznačila partnerský vzťah a snaží sa poukázať na liečbu oboch. Táto kniha nie je len o odhodlaní naučiť sa žiť s Crohnovou chorobou, ale aj o neskutočnej sile bojovať, o radosti, ale aj o slabosti, smútku a frustrácii.  

„Prečítal som ten strhujúci príbeh o chorobe a liečbe tela i vzťahu (oscilácia medzi oboma rovinami obohacuje text a znásobuje jeho účinok) na dúšok a musím autorke vysloviť ľudský i literárny obdiv. Slovom, gratulujem.“  - Pavel Vilikovský

Autorka v úprimnom texte píše o tom, ako je najľahšie klamať samého seba a nepripúšťať si chorobu. To sa dá robiť takmer donekonečna. Takmer. Až kým to nepraskne a človek sa nemusí pozrieť až do svojho najhlbšieho vnútra. Hovorí o strachu, ktorý paralyzuje a o sebadisciplíne, ktorá prichádza a odchádza. Tento text je do určitej miery osobnou spoveďou, pretože samotná autorka vie čo je to žiť s „crohnom“. Sú to úprimné slová jednej ženy, ktorá bojuje s chorobou. 

Volám sa Ida Kováčová, mám čerstvých tridsať, a vraj mám IBD, autoimunitný zápal čreva. Bože, to znie ako „volám sa Ida a som anonymná alkoholička“.

Zamierila som do lekárne vybrať si tú horu liekov a odtiaľ do drogérie kúpiť si najkrajší červený rúž, aký som našla. Taký, čo sa neotiera ani pri bozku. Aj keď v tejto chvíli neviem, kto by sa už len trhal o bozkávanie so mnou. No čo už, pre dnešok to ten rúž spraví. Keď som teraz aj trochu chorá, budem aspoň krásna. A potom sa uvidí. – Denník Uršule Crohnovej

Kto je Ida Kováčová? Aká je jej choroba? Ako to  zvláda jej rodina? A ako sa popasovala so všetkým, čo jej choroba priniesla? Práve teraz Vydavateľstvo SLOVART prináša Denník Uršule Crohnovej, ktorá vás napriek náročnej téme prekvapí svojím humorom a láskavým jazykom. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.