Skvelé knihy pre generáciu YOUNG ADULT

Napísal Albatros Media 11. máj 2019

Knihy pre takzvanú generáciu „young adult“, teda mladých dospelých, zažívajú po celom svete skutočný boom. Aj keď sú primárne určené pre mládež, nezriedka sú napísané tak lákavo a prinášajú také výnimočné príbehy, že po nich radi siahnu aj dospelí. 

albatros media0519

Medzi takéto knihy určite patria aj novinky vydavateľského domu Albatros Media Slovakia, ktorý vydáva YA literatúru pod vlastnou značkou CooBoo.

Hrdinovia dvoch noviniek sú už slovenským čitateľom známi – Iskra ajZlato predátorasú totiž pokračovaním úspešných prvých dielov výnimočných sérií. Iskra, príbeh o odvekom klamstve a utajovanej pravde, o starých nepriateľoch a nových priateľoch, nadväzuje na jedinečný fantasy román Tinta od britskej spisovateľky Alice Broadway. Autorka opäť vytvorila svet, ktorý sa vám dostane pod kožu, svet, v ktorom má každý svoj životný príbeh vytetovaný na vlastnom tele. Ako sa však ukáže v Iskre, v lesoch sa schovávajú aj neoznačenci – ľudia, ktorých pokožku nehyzdí ani jediné tetovanie. A hlavná hrdinka Leorasa medzi nich musí dostať a získať si ich dôveru.

Zlato predátoraod ďalšieho Brita Philipa Reevea je druhá časť fenomenálnej steampunkovej fantasy série Smrteľné stroje. Tie už slovenskí fanúšikovia poznajú nielen z knihy, ale aj z rovnomenného výpravného filmu, ktorý producentsky zastrešil Peter Jackson, režisér kultovej série Hobit a Pán prsteňov. Čitatelia môžu sledovať ďalšie príbehy hlavných hrdinov Toma a Hester vo svete po katastrofe, v ktorom sa po planéte pohybujú monštrózne mestá a vzducholode.Netušia však, že sa im v pätách valí nenásytné veľkomesto Archangeľsk a ulicami kráča nečakaný zradca...

Viete, čo je to Dimily? Vo Veľkej Británii tak nazvali bestsellerovú trilógiu od škótskej autorky Estelle Maskame, ktorej prvý diel Vieš, že ťa milujem?práve vychádza aj v slovenčine. Dimily je skratka vytvorená zo začiatočných písmen originálneho anglického názvu prvého dielu trilógie Did I Mention I Love You?, po vydaní ktorého sa Estelle stala hviezdou YA literatúry. Po celom svete má dnes obrovskú fanúšikovskú základňu a jej séria sa stala svetovým fenoménom. Vo Veľkej Británii sa zaradila do rebríčka piatich najlepších young adult kníh všetkých čias.

Hviezdy mládežníckej literatúry máme aj na Slovensku – medzi ne isto patrí aj Trnavčanka Miroslava Varáčková, držiteľka Panta Rhei Awardsz a najlepšiu mládežnícku knihu roka 2017. Na konte má 15 románov a každým novým príbehom dokazuje, že patrí medzi špičku slovenských YA spisovateľov – tínedžerským pohľadom približuje svojim čitateľom neľahké osudy, aké sa schovávajú za dverami nejednej slovenskej rodiny. Taký je aj jej najobľúbenejší román Láska z ulice. Príbeh stredoškoláčky Tamary o tajomstvách z minulosti s vážnymi dôsledkami a o tom, že ani láska z ulice nie je taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad zdá, vyšiel pred niekoľkými dňami v novom vydaní.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.