Ilustrovaný atlas o čudných zvieratách

Napísal Albatros Media 31. marec 2019

Ilustrovaný atlas o zvieratách, ktorý vyšiel v slovenskom preklade minulý rok, si získal srdcia nielen detských, ale aj dospelých čitateľov. Vydavateľstvo Albatros teraz prichádza s jeho nasledovníkom, v ktorom sa švédska autorka Maja Säfström pozrela na zvláštne tvory z ďalekej histórie.

Ilustrovaný atlas najčudesnejších prehistorických zvierat je opäť mixom prenádherných ilustrácií a zaujímavých faktov. Säfström stavila na osvedčený koncept a spravila dobre, obrázky sú fascinujúce a fakty tiež. Do knihy totiž vybrala množstvo živočíchov, o ktorých mnohí ani len netušia, že tu kedysi žili, no čo je zaujímavé, úplne sa vyhla dinosaurom! „Dinosaury sú všade, je o nich napísaných množstvo kníh, pre dospelých aj pre deti. Preto som sa rozhodla ísť inou cestou, veď v tom období žilo tak veľa zvláštnych tvorov!“V knihe si čitatelia nájdu množstvo naozaj čudných vecí. Napríklad – vedeli ste, že opabinia bol praveký morský živočích, ktorý mal na hlave päť očí a klepetom zakončený chobot. Alebo že krídla dronta nelietavého mu zabezpečovali rovnováhu - ako povrazolezcovi?

Maju baví vyhľadávať zaujímavosti, slúži jej na to internet a mnohé encyklopédie a je rada, keď po prečítaní jej kníh vzbĺkne zvedavosť aj u čitateľov. „Samozrejme, veľmi ma teší, keď chcú deti vedieť viac a viac, zvedavosť je výborná vlastnosť,“dodáva sympatická Švédka, ktorá spočiatku neplánovala vydať svoje kresbičky knižne. Publikovala ich len na instagrame, kde sa stali senzáciou až prišla ponuka na prvú knihu. A Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov získal vo švédsku cenu zväzu spisovateľov za debut roka.

Ani pri jednej knihe Maja nepremýšľala, či ju tvorí pre deti alebo dospelých, aj keď... „Skôr som mierila na dospelých a myslím si, že ju čítajú najmä dospelí deťom,“zamyslela sa mladá Švédka. „Ale je dobrá aj pre deti, ktoré sa začínajú učiť čítať. Vek svojich čitateľov však neobmedzujem, kľudne môžu mať aj sto rokov,“dodáva so smiechom. 

Dobrou správou je, že Maja Säfströmpráve dokončuje tretiu knihu z tejto série, ktorá by mala na Slovensku vyjsť niekedy na jeseň. Tentoraz to budú fakty o mláďatách.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.