Keď sa knihy menia na pohyblivé obrazy

Literárne diela sú pre filmových tvorcov vďačným a stále živým zdrojom inšpirácie. Ktorí spisovatelia sa tešia najväčšiemu záujmu filmárov? Ktoré filmové či seriálové adaptácie sa o priazeň divákov uchádzajú tento rok?

kuki tv19

Na Slovensku mal nedávno veľký úspech thriller Trhlina, nakrútený podľa rovnomenného mysteriózneho románu Jozefa Kariku. V kinách ho prvý týždeň (premiéra 24. januára 2019) videlo takmer 90 tisíc ľudí. Záujem neopadol ani v ďalšom období. Na svoje si prišli aj kníhkupci. Knižná predloha, ktorá vyšla v roku 2017, sa v nadväznosti na film znova vyšplhala na vedúce pozície medzi bestsellermi. Hlavný predstaviteľ Igor sa asi nestane kultovým hrdinom, ale možno ho jeho stvoriteľ ešte niekedy v budúcnosti zasadí do ďalšieho príbehu.

Detektív, pán džungle a najslávnejší upír

Najobľúbenejšou postavou filmárov je Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan Doyle ho čitateľom predstavil už v 19. storočí. Snímky, v ktorých súkromné očko pátra po tých najzákernejších zločincoch, však vznikajú aj v 21. storočí. Obľúbeným hrdinom, ktorý ožil najprv na stránkach dobrodružných kníh amerického spisovateľa Edgara Rica Burroughsa, je Tarzan. Aj on sa dostal do hľadáčika filmových tvorcov a teší sa ich obrovskému záujmu. Rovnako ako ďalšia hojne „obsadzovaná“ literárna postava, gróf Dracula (írskeho autora Brama Stokera), dostal nielen hranú, ale aj animovanú filmovú podobu. 

Angelika stvárnená herečkou Michèle Mercier sa stala známejšou než jej literárna predloha aj napriek tomu, že podľa francúzskej autorky románovej série Anne Golonovej sa podobá knižnej predlohe len veľmi vzdialene. Diváci ju zbožňujú. Internetová televízia Kuki preto kompletnú sériu snímok 
o krásnej šľachtičnej zaradilado svojej úplne novej filmovej kolekcie. „Špeciálne filmové edície pripravujeme pre našich zákazníkov tradične pred Vianocami. Vždy je o ne veľký záujem, preto sme sa rozhodli vytvoriť novú kolekciu aj teraz. Aktuálna kolekcia obsahuje 45 titulov všetkých žánrov a je zameraná na filmové adaptácie,“ vysvetľuje Vladimír Tovarňák, vedúci predaja Kuki.Kolekcia snímok podľa knižných predlôh bude dostupná do 28. apríla. „Filmy z tohto výberu si môžu pustiť všetci zákazníci. Stačí, aby mali predplatený základný balíček Kuki,“ dodávaTovarňák. 

Prírastky na plátnach kín

Kto pred domácim sledovaním filmov dáva prednosť verejnému premietaniu, tento rok sa aj v kinách dočká nových adaptácií. Jedným zo spisovateľov, ktorých filmári oslovujú  najčastejšie, je americký tvorca Stephen King. Do kín tento rok mieria rovno dve snímky nakrútené podľa jeho kníh. V apríli prebehne premiéra Cintorína zvieratiek, v septembri sa dočká pokračovania hororový príbeh To s dodatkom Kapitola 2. Príbeh zlovestného klauna bol prvýkrát sfilmovaný už v roku 1990. Úplne nový filmový kabát získala rozprávková kniha Dumbo Helen Abersonovej. Snímka režírovaná Timom Burtonom je v kinách práve teraz. 

Kuki je inteligentná internetová televízia, za ktorej vývojom stojí česká firma SMART Comp., a. s., na trhu pôsobiaca pod značkounetbox.Služba Kuki funguje od roku 2014 a je dostupná používateľom na Slovensku 
i v Česku prostredníctvom ľubovoľného internetového pripojenia. Funguje na princípe prepaid, teda bezzáväzkovom systéme, keď si zákazníci službu predplácajú na mesiac dopredu. Kuki ponúka vyše 140 televíznych kanálov, dokáže nahrať 100 hodín relácií a umožňuje sledovať TV vysielanie až sedem dní spätne. Poskytuje tiež široký výber filmových hitov v HD rozlíšení. Prehrávanie je možné v televízii, počítači, tablete alebo mobilnom telefóne.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.