Kompletná trilógia – Rivers of Babylon

Rieky babylonské nás opäť nemilosrdne stiahnu a nešetria nikoho. V roku 1991 vtrhol na slovenskú literárnu scénu víchor s menom Pišťanek a navždy ju zmenil. Nikto nepísal takým expresívnym a priamočiarym rozprávačským štýlom.

V debute Rivers of Babylon sa nevyhýbal vulgarizmom, ba práve naopak a sexuálne scény mu tiež nerobili problém. No najmä vďaka nemilosrdnému a cynickému humoru sa stal legendou. A asi všetci súčasníci Petra Pišťanka sa zhodnú, že podal verný obraz búrlivých pred- a porevolučných čias. Vydavateľstvo SLOVART preto v marci vydáva kompletnú trilógiu – Rivers of Babylon, Drevená dedina, Fredyho koniec – v reedícii, s novými obálkami od výtvarníka Tomáša Klepocha. 

SpisovateľRudo Sloboda, tiež hrdý obyvateľ Devínskej Novej Vsi, zhodnotil jeho debut ako pozoruhodný. „Nenašiel som v texte ani jednu štylistickú chybu, ani jedno miesto, ktoré by vybočovalo zo základnej tóniny – je to tónina silne tvrdá, hranatá, brnčiaca ako britvy vo vreci, a pritom nás tá tvrdosť ohýba a neodolateľne donucuje k smiechu, miestami až k stavom, ktoré človek pociťuje po náhlom vyzdravení, po utíšení bolesti zuba alebo hlavy. Každá veta má svoje miesto, je zaradená ako rímsky vojak do zostavy, a každá je perfektná ako dobre vycvičený rímsky legionár. Tomu sa hovorí technika.“

Drevená dedina alebo Rivers of Babylon 2nie je len pokračovaním a rozvíjaním osudov už známych hrdinov, ale zároveň nadväzuje aj na novelu Muzika z knižky Mladý Dônč. Do popredia sa dostáva jej hlavný hrdina Martin Junec, no i postavy, ktoré mali v prvej časti len epizódny charakter. Ústredný protagonista z prvého románu Rácz sa tu už iba mihne.

Záverečná časť románovej trilógie Rivers of Babylon Fredyho koniec je bohato zaľudnená bizarnými postavami a postavičkami. Čitateľ sa pobaví na absurdných situáciách, na drsnom rozprávačskom jazyku autora i na jeho svojskom, zemitom humore.

O autorovi:

Peter Pišťanek(1960 – 2015) prvýkrát publikoval v roku 1989 v časopisoch Slovenské pohľady a Dotyky. Okrem trilógie Rivers of Babylonmu vo Vydavateľstve SLOVART vyšli ďalšie knihy Mladý DônčSekerou & nožom(spolu s Dušanom Taragelom), Neva Rukojemník. Je aj autorom knihy o koňakoch Živý oheň z vína a výber z jeho publicistiky vyšiel pod názvom Traktoristi a buzeranti.

Podľa románu Rivers of Babylon, novely Muzikaa románu Rukojemníkvznikli rovnomenné celovečerné filmy. V Slovenskom národnom divadle vznikla v roku 2016 hra Rivers of Babylon podľa originálnej predlohy. Knihy Petra Pišťanka boli preložené do angličtiny, francúzštiny, chorvátčiny, maďarčiny, turečtiny, srbčiny, češtiny a slovinčiny. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.