Vytlačiť túto stránku

Žena nepotrebuje trón na to, aby vládla

Napísal Slovart 16. marec 2019

Hovorí sa – za všetkým hľadaj ženu. A platí to aj v prípade historického románu Romanovovská cárovná, ktorý vychádza vo Vydavateľstve SLOVART. Jeho autorom je síce muž, C. W. Gortner, americký spisovateľ historickej beletrie.

Osud ju v 19. storočí zaveje do Ruska, vydá sa za romanovovského dediča trónu Alexandra a neskôr sa stane cárovnou. Keď odpor voči Alexandrovej vláde zasiahne samotné srdce jej rodiny a cár sa rozhodne zničiť svojich oponentov, Minny, teraz už Mária Fiodorovna, musí vykročiť po nebezpečnej ceste kompromisov. 

Po manželovej smrti sa vládcom rozdelenej a rozpadávajúcej ríše stane ich syn Mikuláš. Cárovná matka Mária je odhodlaná priviesť ho k reformám, ktoré by z ich panstva urobili modernú krajinu, pri tom však musí čeliť svojej cieľavedomej neveste Alexandre, ktorá sa zapletie do znepokojujúceho vzťahu s mystikom Rasputinom. Do toho sa Ruskom preženie ďalšia revolučná vlna a Mária sa ocitne pred najnebezpečnejšou a najbolestnejšou výzvou svojho života. 

žánri historickej beletrie, ktorá sa venuje najmä významným ženám v dejinách, vyšli vo Vydavateľstve SLOVART aj knihy Druhá BoleynováKatarína Aragónska. Večná princezná od Philippy Gregory, trilógia o Márii Antoinette od Juliet Grey, Druhá cisárovná či Madame Tussaud od Michelle Moran. 

Napísali o knihe:

„Prostredníctvom Márie sa autorovi podarilo pozrieť inými očami na dobre známy príbeh Mikuláša, Alexandry a Rasputina. Ako sestra, manželka, matka a cárovná je veľmi výraznou a dynamickou rozprávačkou príbehu. Odporúčame všetkým čitateľom historickej beletrie, najmä tým, ktorých zaujímajú príbehy kráľov a kráľovien.“

                                                                                                         Library Journal

„Gortner opäť napísal knihu bohatú na historické detaily, ktorú len tak ľahko neodložíte.“

                                                                                             The Historical Novels Review