Oceňované trilery od svetových autoriek

Napísal Albatros Media 06. február 2019

Drsné, napínavé a mrazivé príbehy už dávno nie sú len doménou mužov, čoraz častejšie sa týmto druhom literatúry presadzujú aj spisovateľky. A je to dobre, do dramatických príbehov dokážu vniesť netradične emotívne nápady aj nevšedné ženské hrdinky. 

Platí to aj o hviezdach súčasnej svetovej knižnej scény – Tove Alsterdalovej zo Švédska Škótke Alison Belshamovej, ktorým v týchto dňoch vyšli vo vydavateľstve Lindeni nové napínavé trilery.

Tove Alsterdalová je slovenským čitateľom známa vďaka jej debutu Zabudnutí mŕtvi s aktuálnou témou nebezpečenstva a smrti, ktorá hrozí investigatívnym novinárom, píšucim o svinstvách okolo nás. Kniha zaznamenala veľký úspech a vyšla vo vyše dvadsiatich prekladoch. Najväčší ohlas vyvolala jej román Podaj mi ruku, ktorý v roku 2014 získal ocenenie Najlepšie švédske krimi. Dej sa odohráva v štokholmskej štvrti Jakobsberg, kde vypadne žena z balkóna na jedenástom poschodí, a v Argentíne, kde počas vojenskej diktatúry v sedemdesiatych rokoch záhadne zmizne iná Švédka. Hlavná hrdinka, hľadajúca pravdu o oboch nešťastiach, je konfrontovaná s brutálnymi udalosťami z histórie, ktoré do jej života zasahujú hlbšie, než by si dokázala predstaviť. „Strhujúci, zručne napísaný triler, temný a napínavý,“napísali o knihe v poprednom švédskom denníku Aftonbladet. „Tove Alsterdal nie je iba talentovaná spisovateľka, ale aj nekompromisná kritička našej spoločnosti, navyše je aj skutočne zábavná,“doplnili v dvojtýždenníku Amelia. A ešte hodnotenie ďalšieho denníka, Norra Skåne: „Podaj mi ruku je jednou z tých kníh, ktoré si určite musíte prečítať.“

Aj kniha Alison Belshamovej Zlodej tetovaní sa dočkala výborných recenzií a celosvetového úspechu. Námet na román vyhral v roku 2016 prvé miesto v súťaži Pitch Perfect, ktorá je súčasťou škótskeho festivalu detektívok Bloody Scotland. Vďaka nej mohla jej debutová kniha vyjsť a veľmi rýchlo sa dočkala celosvetového úspechu. Neuudo, ide skutočne o triler, ktorý sa vám zaryje pod kožu - počas tetovacieho veľtrhu v anglickom Brightone objaví miestna tetovačka Marni Mullinsová zvláštne znetvorenú mŕtvolu a celé mesto ochromí strach. Podľa všetkého tu vyčíňa sériový vrah, ktorý zaživa vyrezáva umelecké diela z tiel obetí. Prípad dostane mladý, čerstvo povýšený inšpektor. Pomôže mu Marni vyšetriť jeho prvú vraždu alebo sa vydá po stopách vraždiacej obludy sama? 

Najoriginálnejší triler Frankfurtského knižného veľtrhu,“napísal vlani o knihe The Bookseller. Denník Daily Mail bol ešte nadšenejší: „Hrôzostrašné a naliehavé – taká je prvá exkurzia Alison Belshamovej do sveta zločinu. A oznamuje príchod nového silného hlasu.“

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.