Vytlačiť túto stránku

Anna Gavalda nazerá v novej knihe do ľudskej duše

Napísal Slovart 21. október 2018

Francúzska autorka Anna Gavalda presvedčila o svojom pisateľskom talente čitateľov vo svete aj na Slovensku prózami Pár gramov pohodyBillie,Lepší životči poviedkami Chcel by som, aby ma niekto niekde čakal.

Vo Vydavateľstve SLOVART nedávno vyšla jej nová zbierka poviedok pod názvom Presvitnutia.Texty sa vyznačujú autorkiným pochopením pre ľudské slabosti, neresti, vášne i bolesti, vďaka ktorým sa v tých najneočakávanejších chvíľach učíme, kým v skutočnosti sme.

Anna Gavalda o knihe 

V tejto knihe, ktorá hovorí o samote, sa slovo ľudia vyskytuje najčastejšie. Je ich v nej veľa – Ľudmila, Paul, Jean a ostatní bez mena. Takmer všetci sa rozprávajú v noci a vo chvíli, keď v živote prestali rozlišovať deň od noci. Rozprávajú, aby sa pokúsili vidieť jasnejšie, odhaľujú sa, zdôverujú, „presvitajú“ sami v sebe. Všetkým sa to nepodarí, no ich úsilie ma dojíma. Je domýšľavé hovoriť o svojich postavách a priznať, že vás dojali, ale opakujem: pre mňa to nie sú postavy, sú to ľudia, skutoční ľudia, noví ľudia a tých vám venujem

O autorke

Anna Gavalda (1970) sa radí k najznámejším súčasným francúzskym spisovateľkám. Najprv pracovala ako učiteľka, dnes má vlastnú rubriku v časopise Elle a je členkou poroty Medzinárodného komiksového festivalu v Angloulême. Debutovala zbierkou poviedok Chcel by som, aby ma niekto niekde čakal (SLOVART 2015), za ktorú dostala cenu Le Grand Prix RTL-Lire, je autorkou niekoľkých románov a poviedkových zbierok. Jej knihy boli preložené do viacerých svetových jazykov a vydanie každého Gavaldinho diela je vo Francúzsku považované za literárnu udalosť.