Knižný debut Toma Hanksa

Napísal Mário Gešvantner, Albatros Media 04. október 2018

Herca Toma Hanksa pozná každý filmový fanúšik, no pozornosť by mu mali venovať aj milovníci kvalitnej literatúry. Jeho debutová zbierka poviedok O nezvyčajných ľuďoch a písacích strojoch, ktorá práve vyšla v slovenskom preklade, prináša sedemnásť príbehov s poriadnou dávkou človečiny. 

O nezvyčajných ľuďoch a písacích strojoch, ktorá práve vyšla v slovenskom preklade, prináša sedemnásť príbehov s poriadnou dávkou človečiny. Hanks v nich dokazuje, že je nielen skvelý herec, ale aj pozorovateľ a autor. Príbehy spája jedna vec - v každom z nich hrá rolu písací stroj a pisateľ, niekedy úplne nepatrnú, inokedy ústrednú. „Písací stroj slúži na premýšľanie. A písanie listov. Počítač máme na prácu. A ukladanie dokumentov,”hovorí známy zberateľ starých písacích strojov, prečo si ich vybral za nosný prvok zbierky, na ktorej pracoval tri roky.

Tom Hanks vidí do vnútra človeka a píše o ňom s takou naliehavou empatiou a úprimnosťou, že sa čitateľ ťažko ubráni dojatiu či melanchólii. Či už ide o hektickú sexuálnu aféru medzi dvoma najlepšími priateľmi, alebo poviedku o veteránovi z druhej svetovej vojny, ktorý zápasí nielen s fyzickými, ale aj emocionálnymi jazvami, či príbehu o druhotriednom hercovi pohltenom náhlou slávou alebo mladom surferovi, ktorý narazí na otcov tajný život. Toto je len pár ľudí a situácií, ktoré Tom Hanks vykresľuje vo svojej debutovej zbierke. Hanks, známy svojou úprimnosťou a citlivosťou ako herec, s citom a humorom preniká do ľudských životov a odkrýva ich slabosti. “Sú to príbehy o zvláštnom, no nepopierateľnom spojení medzi ľuďmi v rôznych situáciách, o tom, že naše životy závisia od vzájomných stretnutí,“hovorí oscarový herec a na margo samotného písania dodáva: „Napadala mi jedna uletená vec za druhou, boli to momenty bláznivých vízií a zaostávajúcich prstov, ktoré nedokážu písať tak rýchlo, aby držali krok s obrazmi v mojom mozgu.“

Hanks si za svoje poviedky vyslúžil pochvalné recenzie od čitateľov a kritikov, ale aj od svojich hereckých kolegov a rešpektovaných spisovateľov. „Ukázal sa ako Spisovateľ s veľkým S rovnako prirodzene, ako sa dotýka kláves na starom písacom stroji. V jeho knižke nájdete nielen vtipné príbehy, ale aj tie, čo vo vás zanechajú hlbokú stopu. Zo všetkých cítiť radosť z písania. Každá poviedka je taká bystrá, očarujúca a humánna ako človek sám. Stojím v nemom úžase,“vyjadril sa britský herec a autor Stephen Fry. 

O Hanksovom majstrovstve nepochybuje ani šéfredaktorka vydavateľstva Albatros Media Marta Jankajová: „Pre mňa je to fascinujúci herec aj človek. Keď som zistila, že pripravuje knihu poviedok O nezvyčajných ľuďoch a písacích strojoch, doslova som po nej chňapla. Našťastie, podarilo sa!”hovorí o knihe, ktorá patrí medzi prvé publikácie novej vydavateľskej značky Lindeni. „V mori kníh, kde dominuje tvrdosť a neraz vražedná rivalita, sú tu zrazu veľmi ľudské príbehy vyrozprávané s empatiou a humorom. Úprimné a citlivé. Naozaj neobyčajné. Človeka pri čítaní zrazu zaplaví úžasný pocit, že nebyť dokonalý nie je zločin, a to je oslobodzujúce.  A mňa teší – ale neprekvapuje, že Tom Hanks je nielen skvelý herec, ale aj skvelý autor.”

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.