Šéfkuchár rúca mýty o „zdravom“ stravovaní

Paleo, raw, light, bez cukru, bez lepku... v posledných rokoch sa roztrhlo vrece so zaručenými radami ako jesť zaručene zdravo, čo nášmu organizmu zaručene škodí a čo mu naopak, zaručene pomáha. A nezriedka sa stáva, že si tieto návody na stravovanie a diéty odporujú. 

Vniesť poriadok do tohto chaosu sa rozhodol šéfkuchár Anthony Warner, známy aj ako „nabrúsený šéfkuchár“ (The Angry Chef). Najskôr začal s písaním rovnomenného blogu a pokračoval knihou, ktorá vychádza aj vo Vydavateľstve SLOVART pod názvom Nabrúsený šéfkuchár. Bludy a pravda o zdravom stravovaní. Spojil sa s odborníkmi z psychiatrie, behaviorálnej ekonómie, dietológie a potravinárskej výroby, aby spolu s nimi odhalil, prečo toľko praktických a inteligentných ľudí podľahne rôznym bláznivým výstrelkom v stravovaní.

Možno to súvisí s tým, že ešte nikdy sme neboli vystavení takej záplave informácií o jedle a zdravom životnom štýle ako dnes. Diéta na úpravu črevnej flóry, paleo stravovanie, bezlepková diéta, konšpiračné teórie o cukre... Akokoľvek znejú niektoré bizarne a dokonca môžu byť zdraviu škodlivé, sme náchylní v ich účinok veriť a nebojíme ich vyskúšať. Anthony Warner neváha použiť aj tvrdé slová a na konci knihy má čitateľ k dispozícii všetko potrebné, aby sa nedal pomýliť stravovacími šarlatánmi.

O autorovi

Anthony Warner sa narodil vo Veľkej Británii v  roku 1973 a je vyštudovaný biochemik. Po desiatich rokoch strávených za sporákmi v reštauráciách, hoteloch a cateringových spoločnostiach sa zamestnal v potravinárskej značke Premier Foods, ako produktový/vývojový kuchár. Na svojom blogu bojuje proti nezmyslom v stravovaní, ktoré propagujú laici a celebrity ako Gwyneth Paltrow. Na Facebooku má takmer 11 000 fanúšikov a na Twitteri viac ako 19 000 followerov.

Ohlasy v medzinárodnej tlači

„Warner ničí jeden po druhom populárne mýty o jedle. Táto kniha vám umožní vychutnať si jedlo bez výčitiek, ba čo viac, môže prispieť k záchrane životov.“  - Guardian

„Ako kritička reštaurácií, kvalifikovaná šéfkuchárka a nenásytná osoba považujem túto knihu za fascinujúcu. Je to veľmi hĺbavá, vedecky podložená a odborná práca o zdravom jedle a čo je možno ešte dôležitejšie, celé to je podané veľmi zábavným spôsobom.“ - Lisa Markwell, Evening Standard

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.