Strhujúci román o osude včiel a ľudí

Viete si predstaviť, aký by bol náš svet bez včiel? Ostal by na Zemi vôbec život? S myšlienkou prírody bez včiel sa vo svojom prvom románe pohráva nórska spisovateľka Maja Lunde. 

V románe Príbeh včiel, ktorý sa stal najpredávanejšou knihou roku 2017 v Nemecku a celosvetovo sa z neho predalo viac ako milión výtlačkov, rozvíja osudy troch protagonistov-včelárov v troch časových obdobiach: v minulosti, súčasnosti a budúcnosti. Na pozadí celosvetovej ekologickej krízy spriada pútavý dej o ich vzťahu nielen ku včelám a k prírode, ale aj k rodine. 

Rok 1852

William je biológ a obchodník s osivom v anglickom Maryville. Sníva o tom, že zhotoví úplne nový typ včelieho úľa, ktorý prinesie slávu a rešpekt jemu i jeho deťom.

Rok 2007

George chová včely na americkom Stredozápade v čase, keď mnohí včelári 

v Spojených štátoch zaznamenávajú nevídaný úhyn včelstiev. Záchranu vidí v synovi Tomovi, ten má však celkom iné plány, ako pokračovať v otcových šľapajach.

Rok 2098

Číňanka Tao je mladá matka, ktorá ručne opeľuje ovocné stromy. Po tom, čo jej úrady odoberú synčeka Wei-Wena, Tao sa vydá na nebezpečnú cestu do hlavného mesta, aby zistila, čo sa s jej chlapcom stalo.

Ohlasy v medzinárodnej tlači

„Kniha pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o súvislosti sveta, v ktorom žijeme, aj pre milovníkov veľkých rodinných príbehov.“ Die Zeit

 „Debutantka, ktorá má odvahu maľovať na veľké epické plátno a okrem toho píše o súčasných provokatívnych témach – to sa len tak nevidí.“ Aftenposten

„Knižný trhák roka.“ Stern 

O autorke

Maja Lunde (1975) je úspešná nórska spisovateľka. Vyštudovala univerzitu v Osle a neskôr pracovala ako mediálna expertka pre rôzne spoločnosti a scenáristka. V Nórsku sa stala známou ako spisovateľka pre deti a mládež. Medzinárodne sa preslávila románom Príbeh včiel(Bienes historie, 2015), z ktorého sa krátko po vydaní stal bestseller a autorka zaň dostala cenu nórskych kníhkupcov. Kniha vyšla vo vyše tridsiatich krajinách a v Nemecku sa stala najpredávanejším titulom roka 2017. Román je prvou knihou pripravovaného voľného štvordielneho cyklu, v ktorom sa autorka zamýšľa nad súčasnými klimatickými zmenami na Zemi a ich následkami. Druhý román Modrá(Blå) vyšiel v roku 2018 a autorka sa v ňom sústredila na problematiku vodných zdrojov.  

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.