Vytlačiť túto stránku

Pôsobivá kniha o zrade a zradcoch

Napísal Slovart 08. júl 2018

Vo Vydavateľstve SLOVART román Amosa Oza – Judáš, nominovaný aj na prestížnu Man Bookerovu cenu 2017. V príbehu o omyle, túžbe, neopätovanej láske a nezodpovedanej náboženskej otázke...

... ktorý sa odohráva v rozdelenom Jeruzaleme na prelome rokov 1959 a 1960, sa autor vracia k počiatkom židovsko-arabského konfliktu, k dejinám Jeruzalema a vzniku kresťanstva a radikálne prehodnocuje zažitú predstavu o zrade a zradcoch. 

O Ozovi je známe, že sa angažuje v izraelsko-palestínskom konflikte a snaží sa nájsť riešenie, ktoré by bolo prijateľné pre obe strany. Napísal o tom aj knihu s názvom How to Cure a Fanatic. Aby sa dostala aj k adresátom v arabskom svete, spisovateľ a herec libanonského pôvodu Isa Aouifia ju teraz preložil do arabčiny a načítal ako audioknihu. Táto verzia je celosvetovo dostupná na autorovej stránke http://www.amos-oz.net/how-to-cure-a-fanatic/

“Fanatizmus nie je len na Blízkom východe, ale všade. Netýka sa len náboženstiev, ale aj mnohých hnutí. Môžeme vidieť ako rastú, a že nie je rozdiel medzi Bin Ládinovými činmi a ľuďmi, čo v USA vyhadzujú do vzduchu potratové kliniky alebo v Európe podpaľujú mešity.

Sú tri možnosti ako reagovať na požiar: útek, písanie naštvaných listov do redakcií alebo skočiť po vodu. Ak nemáte vedro, haste pohárom. Ak nemáte ani ten, vezmite aspoň čajovú lyžičku, tú má každý. Spolu sa nám ten oheň podarí uhasiť,” hovorí Amos Oz.

Uznávaný autor Amos Oz, herec a prekladateľ Isu Aouifia a rozhlasový producent Thomas Lunderquist sa rozhodli spolupracovať a šíriť myšlienku, že základom mierumilovného spolunažívania je tolerancia a nutnosť robiť kompromisy. Audioknihou How to Cure a Fanaticchcú osloviť čo najviac arabsky hovoriacich poslucháčov, či už starých alebo mladých.  

Audiokniha je diskrétnou cestou ako šíriť myšlienky pluralizmu, ktorý je v protiklade s fanatizmom, získavajúcim si priaznivcov po celom svete. 

Vo Vydavateľstve SLOVART vyšli aj tieto knihy Amosa Oza:

Čierna skrinka

Panter v podzemí