Vytlačiť túto stránku

Keď sa prihovárajú stromy...

Napísal MAYOR 27. jún 2018

Blanka Poliaková(19. júl 1936, Banská Bystrica) je slovenská poetka a novinárka.Bola redaktorkou vydavateľstva Mladé letá a vyše dvadsať rokov tešila čitateľov časopisu Slovenka článkami z oblasti kultúry, písala tiež poviedky i knižky pre deti. 

blanka 0618

Do sveta poézie vstúpila lyrickou básnickou zbierkou Požičaj mi deň (1963) a potom dala o sebe vedieť vždy, keď sa chcela s niekým podeliť so svojou radosťou, láskou či bôľom. Tak uzreli svetlo sveta zbierky intímnej lyriky Zaklínadlá (1965), Malý svet (1977), Listy (1984), Skôr ako potemnie slnko (1995), Nepovedala som nahlas (1998), Leto v kolíske jabloní (2016). Ku krásnemu životnému jubileu jej vyšiel výber z tejto tvorby pod názvom Zo záhrady srdca (2016). Jej srdce je naďalej otvorené pozitívnym signálom tohto sveta. V knižke Verš na notovej osnove (2017) predkladá milovníkom poézie verše, ktoré vznikli z očarenia piesňami, poéziou a osobnosťou Leonarda Cohena, kanadského básnika, pesničkára a maliara. A po tieto dni prichádza s neskutočne úprimnými veršami o prepojení človeka s prírodou, ku ktorým ju inšpiroval zabudnutý kúsok našej zeme - Gavurky priDobrej Nive. 

O svojej najnovšej knihe veršov Tam, kde počuť srdce stromu (vydavateľstvo Mayor 2018) autorka hovorí:  "Keď som vošla do kráľovstva stáročných dubov, bola som ako vo vytržení. Prihovárali sa mi z každej strany, šepkali lístím v korunách, poddávali sa nežnému vetríku. A mne sa zdalo, že som tu len preto, aby som zapísala všetko, čo mi hovoria. Zapísala som všetko a poďakovala sa stromom za pozvanie, za možnosť rozpovedať to aj iným..."

Technické detaily: 

Počet strán: 64 strán

Cena: 5,00 €

Vydavateľ: MAYOR, 2018