Vytlačiť túto stránku

Výnimočné knihy pre výnimočné deti

Napísal Albatros Media 22. apríl 2018

Lyrická fantasy s orwellovskými prvkami, špionážny román alebo príbehy skutočných a dôležitých žien – to sú nevšedné témy vo svete detských a tínedžerských kníh. 

k albatrosmedia04182

Tri skvelé knihy, ktoré sú dôkazom, že detská literatúra môže byť lákadlom aj pre dospelých – Tinta, Oblak a veľryba a Príbehy na dobrú noc pre rebelky.

Sú to témy, ktoré nemusia zvládnuť ani niektorí dospeláci. Ako napríklad motív z knihy Tintaod britskej autorky Alice Broadwayovej – v tajomnom Sainstone mákaždý člen spoločenstva všetky svoje životné cesty vytetované v koži. Po jeho smrti z nej vyrobia knihu, ktorú každá rodina opatruje ako spomienku na pozostalého. Hlavná hrdinka Leora nachádza po smrti svojho otca útechu v nepredstaviteľnom príbehu, ktorý rozprávajú jeho tetovania. Až kým na šiji neobjaví znak, ktorý je dôkazom tých najstrašnejších zločinov. Táto lyrická fantasy s orwellovskými prvkami sa vám dostane pod kožu presne ako tinta tetovanie. „Je to príbeh o strate viery v niečo, čo bolo posvätné,“hovorí Broadwayvá, ktorá už má hotové aj druhé pokračovanie knihy so silným príbehom a krásnou „potetovanou“ obálkou. 

Ani v knihe Oblak a veľrybanie je núdza o napätie a najmä tajomstvo. Špionážny román z pera Američanky Anne Nesbetovejzavedie mladého čitateľa (kniha je určená pre deti od 10 rokov) do Berlína pred pádom železnej opony. Mladý Noah sa zrazu dozvie, že sa v skutočnosti nevolá Noah a nemá jedenásť rokov a nie je vôbec tým, za koho ho všetci kamaráti pokladajú. „Táto ostrá, dramatická a emocionálne bohatá historická fikcia je živým pohľadom do mimoriadneho okamihu našich dejín,“napísal Horn Book, jeden z najrešpektovanejších časopisov o detskej a tínedžerskej literatúre. Kniha získala viaceré ocenenia nielen doma v Spojených štátoch, jej autorka je uznávanou profesorkou slavistiky na prestížnej Univerzite Berkley. „Píšem príbehy pre mladých ľudí. Úprimne, píšem príbehy, aké by som sama chcela čítať. A pritom som mladšia ako priemerný drak, ale zase staršia ako väčšina pudlíkov,“hovorí s nadhľadom autorka. 

Samostatnou kapitolou je kniha Príbehy na dobrú noc pre rebelky, ktorá už pred svojim vznikom trhala rekordy a stále valcuje rebríčky detských bestsellerov po celom svete. Talianske autorky, novinárka Elena Favilliováa divadelníčka Francesca Cavallovápostrádali medzi detskými knihami také, kde by hlavnú úlohu hrali dievčenské hrdinky. „Keď sme vyrastali, ani v jednej knihe nebolo dievča, ktoré by vzalo svoj osud do vlastných rúk bez pomoci princa, brata alebo myšky,“vysvetľuje Elena. Keďže sa kvôli čisto ženským hrdinkám obávali odmietnutia vo vydavateľstvách, rozhodli sa vyzbierať peniaze na vydanie príbehov silných žien cez crowdfundingovú kampaň. To, čo sa stalo, nečakali ani v najodvážnejších snoch – ich projekt podporili fanúšičky a fanúšikovia sumou 675 tisíc dolárov, pričom cieľom bolo získať „len“ 40 tisíc. Bola to najvyššia suma, aká sa kedykoľvek predtým vyzbierala na nejakú knihu. Po necelých dvoch rokoch od vydania, v januári 2018, sa predal jej miliónty výtlačok, za čo autorky venovali sto tisíc dolárov nadácii Malala Fund, ktorá sa stará o vzdelávanie dievčat po celom svete. Pomenovaná je po pakistanskej aktivistke, len 20-ročnejMalale Yousafzaiová, ktorá v roku 2014 získala ako najmladší človek v histórii Nobelovu cenu mieru. Samozrejme, jej príbeh v knihe nemôže chýbať, ocitla sa tak v spoločnosti takých velikániek ako kráľovná Alžbeta I., novinárka Anna Politkovskaja, návrhárka Coco Chanel, pretekárka F1 Lola Lombardiová či umelkyňa Yoko Ono. „Každé dievča si zaslúži vyrastať s vedomím, že môže byť všetkým, čím len chce,“dodáva Elena Favilliová. „Chceli sme ukázať mladým ženám a mladým dievčatám aj to, že nie je dôležité, aby ste sa páčili všetkým, nezaradili sme len dokonalé ženy, svätice. Sú to príbehy žien, ktoré žili podľa vlastných pravidiel a to je najdôležitejšie. Veríme, že budú inšpiráciou pre každého, aj pre rodičov, ktorí si budú knihu čítať s deťmi, nielen s dievčatami, ale aj chlapcami.“Každý zo 100 príbehov je doplnený portrétom od jednej zo šesťdesiatych nadaných ilustrátoriek z celého sveta. A na záver ešte úvodné motto knihy: „Všetkým rebelkám na svete: Snívajte viac, mierte vyššie, bojujte silnejšie a keď budete mať pochybnosti, pamätajte si, že máte pravdu.“