Svet, v ktorom sa hodnota ženy odvíja od jej plodnosti

Nielen vedci, ale aj umelci sa odjakživa snažia predstaviť si, ako bude vyzerať budúcnosť. Bude pozitívna alebo negatívna? Utópia alebo dystopia? Margaret Atwood, kanadská spisovateľka, feministka a politická aktivistka pretavila svoj pohľad v roku 1985 do dystopického románu Príbeh služobníčky

Ním reflektovala vtedajší vývoj spoločnosti v Spojených štátoch počas svojho štipendijného pobytu na Harvarde. Tento román potvrdzuje jej povesť veľkej prozaičky.

Vo svojej tvorbe sa už viackrát vcítila do zložitej psychiky modernej ženy, no tentoraz sa obracia do budúcnosti. Pohľadom literárnej postavy Fredovej opisuje zákutia skryté pod pokojnou fasádou Gileádskej republiky. Fredova je národný majetok, je Služobníčka a vďaka priechodnými vaječníkom sa v Gileáde, kde pôrodnosť klesla na nebezpečne nízku úroveň, stáva vzácnym tovarom. V noci v prázdnej izbe si však Fredova spomína na časy, keď láska stála nad všetkým, ženy pracovali a milovali.

Podľa románu bol nakrútený úspešný seriál The Handmaid´s Tale / Příbeh služebnice, ktorý dostal prestížnu cenu Zlatý glóbus a v apríli bude premiéra jeho druhej série.

Margaret Atwood je najvýznamnejšia a najznámejšia kanadská spisovateľka, poetka. Jej diela sú hodnotené ako umelecky precízne, prenikavo inteligentné, autorka v nich potvrdzuje úžasnú schopnosť vcítiť sa do zložitej psychiky modernej ženy. Okrem románov píše básne, eseje, knihy pre deti, jej diela boli preložené do viac ako dvadsiatich jazykov, niektoré boli aj sfilmované. Za román Blind Assassin získala v roku 2000 Bookerovu cenu. Po slovensky vyšli jej knihy Nevesta zbojníčka a Vynáranie (Surfacing, 1972), Vydavateľstvo SLOVART v tomto roku pripravuje aj vydanie jej románu Alias Grace.

„Ohromné!“ Newsweek

"Román, ktorý brilantne osvetľuje niektoré temné prepojenia medzi sexom a politikou... Tak ako naše predstavy ovládol svet, v ktorom sa odohráva Orwellova 1984, ovládne ich aj svet Atwoodovej Príbehu služobníčky." The Washington Post Book World

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.